Amylon vyrábí kromě pudinků i průmyslová lepidla

Havlíčkobrodská společnost Amylon oslavila před několika lety sté výročí svého založení. Jde o tradiční českou firmu, která kromě známých pudinků vyrábí i další potravinářské směsi, ale i průmyslová lepidla.

uniweb weby

Počátky Amylonu sahají do roku 1912, kdy František Malinský v Ronově nad Sázavou sloučil čtyři škrobárenské podniky pod společnou značku. V roce 1948 byl podnik znárodněn a jeho novodobá historie se začala psát v roce 1994. Název Amylon, který se udržel do současnosti, pochází z latinského slova amyl, tedy škrob.

V současné má Amylon dvě pobočky - v Havlíčkově Brodě je soustředěna průmyslová výroba, v Ronově nad Sázavou je balení potravinářských produktů. „Základem výrobního programu je pšeničný škrob, který vyrábíme z pšeničné mouky. Vedlejším produktem při výrobě škrobu je lepek, který se dále používá v potravinářství. Ze škrobu vyrábíme zejména tekuté a suché sirupy. Doplňujícím produktem jsou pak ještě průmyslová lepidla, která tvoří asi 4 % veškeré produkce,“ vysvětluje ředitel společnosti Vladimír Zeman.

Tradičním a nejznámějším produktem Amylonu jsou ale pudinky. Postupně se k nim přidaly i další práškové sypké směsi, jako jsou těsta, kaše nebo třeba dezerty. V posledních letech také stoupá poptávka po bio výrobcích, jejichž produkci Amylon rok od roku zvyšuje. „Bio řada je úspěšná nejen na českém a slovenském trhu, ale exportujeme i do Polska, Slovinska a dalších zemí,“ popisuje Vladimír Zeman.

Řada firem dnes bojuje s personálními problémy, to ale Amylon, který v obou provozech zaměstnává 114 lidí, naštěstí netrápí. „Máme loajální zaměstnance, takže nás personální problémy zas až tak netrápí. Může za to určitě naše dlouhodobě úspěšná historie, v minulosti jsme neprošli žádnou významnou krizí a naše značka je mezi lidmi známá a oblíbená. Pochopitelně ale musíme reagovat na současnou situaci a dorovnávat mzdy na úroveň velkých průmyslových podniků,“ prozrazuje ředitel Amylonu a dodává, že v posledních letech také v řádech milionů korun investovali do automatizace výroby, která zjednodušuje výrobní proces i nároky na odbornost personálu.

V roce 2016 Amylon vstoupil do Okresní hospodářské komory Havlíčkův Brod (OHK). „Zejména v posledních letech vnímám OHK jako organizaci, která napomáhá podnikatelům k plnění jejich požadavků, které přenáší na vládu a další orgány, kde my jako jednotlivci nemáme šanci uspět. Jsme také členy Českého škrobárenského svazu, který řeší problémy týkající se přímo škrobárenství,“ dodává Vladimír Zeman.

Společnosti Amylon se na trhu daří, její tržby rostou meziročně o 10-12 %. „Snad jediné, co nás trápí, je nárůst legislativy, a to jak té české, tak evropské,“ dodává ředitel tradiční české společnosti Amylon Vladimír Zeman.

Seriál Okresní hospodářské komory Havlíčkův Brod

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy