Benefice v psychiatrické nemocnici: Pacientům pomůžou hipoterapií

Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod organizuje patnáctý ročník benefiční akce na podporu hipoterapie. Pokud si zájemci chtějí vyzkoušet jízdu na koni s profesionálními cvičiteli, otevřou se brány nemocnice ve středu 31. srpna v odpoledních hodinách.

uniweb weby

Každý návštěvník se může zapojit do nejrůznějších kulturních a tvořivých aktivit. „Snažíme se jít cestou netradičních činností – pečení staročeských place, děti si můžou vyzkoušet rytířské boje nebo žonglování,“ upřesňuje program psychiatrička a garantka projektu Andrea Mašková.


Kulisu celého odpoledne budou tvořit piráti. Program s heslem Zvednout kotvy, vyplouváme potrvá do podvečerních hodin. V hudebně-dramatické hře se představí také starší pacienti, kteří by měli odevzdat pomyslnou štafetu. Pořadatelé tím chtějí vyzdvihnout význam přátelství a ohlédnout se za předešlými ročníky benefice.

Psychiatrická nemocnice pomáhá lidem všech věkových kategorií s nejrůznějšími mentálními nemocemi. Hipoterapie je forma léčby praktikovaná prostřednictvím práce s koňmi. „Praktikujeme psychoterapii založenou na psychologických momentech, které vznikají mezi pacientem a koněm. Tato terapie se může aplikovat také na děti jako volnočasová aktivita,“ uvádí Mašková. S organizací projektu pomáhá čtveřice terapeutek, speciálně vyškolených na práci s těmito lichokopytníky.

„Způsoby rehabilitace jsou různé, také požadavky na zvířata se liší. V oblasti, které se věnujeme, záleží na charakteru koně. Při práci využíváme převážně chladnokrevné koně s klidnějším temperamentem,“ upřesňuje Martina Mrštinová, zdravotní pracovnice hiporehabilitace.

Léčebné zařízení není místo, jehož prostory jsou otevřené pro veřejnost neustále. Havlíčkobrodská psychiatrická nemocnice bude zpřístupněna ve středu 31. srpna od 13.30. Program je určený pro kohokoliv, nejen pro zájemce, ale také pro rodiny s dětmi nebo bývalé pacienty. 

Autorka textu: Natália Čerňancová
Autorka fotografií: Veronika Břízová


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy