Blízká setkání v hotelu Zámek Valeč

Čtvrtý koncert v rámci 19. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského (MHFPD) se uskutečnil v pátek 11. srpna ve společenské místnosti hotelu Zámek Valeč. Hlavními protagonisty večera byli zpěvačka Zora Jandová a klavírista Zdeněk Merta.

uniweb weby

Ti si na pódium pozvali svoji mladší dceru Ester, jež zdědila po svých rodičích nejen lásku ke zpěvu a k muzice, ale i k herectví a dále moravského zpěváka a výtvarníka Františka Segrada, který exceloval poprvé na deskách textaře Michala Horáčka a Jardy Svobody „Tak to chodí“ a následně na dvou albech dvojice Hapka-Horáček Strážce plamene a Ohrožený druh. Momentálně natáčí titulní roli v připravovaném filmu „Děda“ o valašských lidových zvycích a kultuře.

Na kytaru doprovázel účinkující Josef Štěpánek a na violoncello Petra Malíšková.

 Na koncertě zazněly takové písně jako Modlitba, Tisíckrát, Jak pláče strom, Ztracená láska, Já jsem ty a ty jsi já, Kolik je nás, Mon Dieu, Padam, padam, No, je ne regrette rein a další. 

Písňový recitál Blízká setkání Zory Jandové a Zdenka Merty, kteří spolupracují od roku 1985, je jejich kompilačním programem, který vznikal během času a potkávání různých inspirací folklórem, šansonem, vážnou i populární hudbou 20. století. Obsahuje převážně jejich vlastní tvorbu (CD Fifty - fifty), písně ze známých muzikálů i klasický francouzský šanson, který zpívala  Edith Piaf. Na textech písní se dále podíleli francouzský skladatel Charles Dunmot, francouzští textaři Michel Vaucaire, Henri Contet a francouzský skladatel z Polska Norbert Glanzberg. Připomenuto bylo také jméno českého režiséra, textaře, libretisty a od roku 1992 ředitele Městského divadla Brno Stanislava Moši.

Zora Jandová, manželka hudebního skladatele Zdenka Merty, textařka, skladatelka, moderátorka, herečka a zpěvačka (také česká sportovkyně, reprezentantka v čínském bojovém umění tchaj-ťi), uplatňuje v recitálu efektivně široký herecký i pěvecký rejstřík a žánrové zkušenosti, k nimž ji přivedla angažmá v Národním divadle, Semaforu a Hudebním divadle Karlín.

Klavírní doprovod Zdenka Merty je typicky autorským pohledem sjednocujícím různé styly. Tento český hudební skladatel, klavírista a producent, má na svém kontě mnoho písní, komorní i symfonické skladby, desítku muzikálů, komponuje rovněž filmovou hudbu, je autorem divadelní hudby Babylon, Bastard, Casanova, Nahá múza a celé řady dalších. V současné době pracuje pro Městské divadlo Brno. 

Celý život je o setkávání… V případě pátečního koncertu ve Valči u Hrotovic, kterého se zúčastnilo více než 350 diváků, šlo nejen o setkání s rodinou a s přáteli, ale také s různými druhy inspirací. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy