Do Vepříkova přijeli karbaníci

V sobotu 17. března uspořádal Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Vepříkov v místním kulturním domě Turnaj v mariáši 19. ročník - jarní kolo.

uniweb weby

Zvláštní počasí, které nebylo jarní, odradilo některé hráče křížového mariáše přijet. Po nezbytné prezenci se karbaníci posilnili tradiční polévkou prdelačkou. Oficiální zahájení turnaje bylo pár minut po deváté hodině a 56 hráčů usedlo ke stolům podle vylosování. Turnaj se hrál na čtyři kola a každé kolo trvalo 60 minut. Po dvou odehraných kolech byla přestávka na oběd. Výborný guláš s knedlíkem dodal sílu hráčům k odehrání  zbývajících dvou kol. Dopoledne se dařilo domácímu hráči Václavovi Pavlíčkovi. Bohužel odpoledne se mu nedařilo a vidina vítězství jarního kola byla pryč. Nakonec se radoval z prvního místa a vepřové kýty Jan Kopecký ze Srní u Hlinska. Druhý skončil František Rezek ze Světlé nad Sázavou a na třetím místě skončil František Kunc z Ledče nad Sázavou. 
„Ve svých deseti letech jsem se naučil hrát mariáš od kamarádů a od patnácti jsem chodil do hospody na mariáš,“ popsal své karetní začátky Jan Kopecký, vítěz jarního kola 19. ročníku Vepříkovského mariáše. Příprava turnaje začala už od čtvrtka 22. března. Jiří Trtík perfektně zvládl  řeznické práce a výsledkem byly chutné výrobky  tlačenka a jitrnice. V sobotu 17. března brzy ráno se vařila polévka prdelačka a dopoledne guláš. „Očekávali jsme dnes více než 56 hráčů. Vloni bylo na jaře i na podzim shodně 80 hráčů. Děkuji všem, kteří se podíleli na přípravě a průběhu dnešního turnaje,“ řekl Jiří Piskač, starosta SDH Vepříkov. Nejstarším hráčem byl Antonín Bártl ze Zdislavic u Humpolce, který si hru užívá i ve svých 86 letech. Účastníci turnaje byli obdarováni „masovou cenou“ dostali jitrnice, jelita nebo porce masa.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 19.03.2018 15:35




0 +
 

Hlavní zprávy