Dvousettisícová pokuta pro společnost FRITAGRO Nížkov

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě uložili ve dvou správních řízení pokutu 200 tisíc korun potravinářské společnosti FRITAGRO Nížkov, s. r. o. Z areálu firmy v Nížkově na Žďársku v květnu 2016 unikly do potoka čistírenské kaly a vodní tok, který je významným krajinným prvkem, poškodily.

uniweb weby

Inspektoři zjistili, že znečištění v potoce (vodní tok beze jména) pocházelo z čistírny odpadních vod tohoto výrobního závodu. „Docházelo k úniku nečištěných kalů z kalové jímky uvnitř výrobního areálu. Tato nedbalost společnosti FRITAGRO způsobila radikální změnu kvality vod v délce téměř dva kilometry od areálu společnosti až po soutok s řekou Sázavou. Přestože nebyli nalezeni uhynulí jedinci, je jisté, že kvůli abnormálně vysokým hodnotám znečištění organickými látkami nemohl v potoce přežít žádný živočich dýchající kyslík, což potvrdil posudek Agentury ochrany přírody a krajiny. Proces obnovy vodních společenstev bude trvat řadu měsíců až let. Došlo tak k výraznému poškození významného krajinného prvku,“ uvedl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Společnost FRITAGRO Nížkov, s. r. o., se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala, Ministerstvo životního prostředí ČR ale její odvolání zamítlo a pokutu v plné výši potvrdilo.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Související
Nejčtenější

Hlavní zprávy