Ebenové „na plovárně“ ve Valči

Ve čtvrtek 17. srpna se na vstupním nádvoří zámku Valeč u Hrotovic uskutečnil devátý, předposlední koncert Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského (MHFPD) 2017 pod názvem Ebenové „na plovárně“.

uniweb weby

Název koncertu byl inspirován televizní talk show Na plovárně, která se objevila na obrazovce hlavního programu České televize poprvé v roce 1999. První díly byly natočeny v prostorách zrekonstruované pražské „občanské plovárny“ (odtud název), poté se natáčení přesunulo do příjemného prostředí klubu Avion. Talk schow ovšem nikdy nebyla bulvární nebo investigativní žurnalistikou, šlo vždy o příjemné a milé povídání s významnými osobnostmi domácího života a také z celého světa. Jak jinak, když hlavním hostitelem talk show Na plovárně byl Marek Eben, herec, moderátor, hudební skladatel, písničkář a zpěvák, jehož nejcharakterističtější znaky jako inteligence, nápaditost a smysl pro laskavý humor a seriózní jednání a vystupování jej vynesly na vrchol žebříčku popularity divácké veřejnosti. Ta ho považuje zároveň i za jednoho z nejlepších českých moderátorů, jenž se právem opakovaně umístil v divácké anketě Týtý (1991–2001) na prvním místě v kategoriích moderátor publicistických pořadů či osobnost zábavných pořadů. Deset let uváděl Marek Eben v České televizi vědomostní soutěž pořadu O poklad Anežky České (1993–2003) nebo StarDance …když hvězdy tančí. Známý je i jako moderátor televizního zpravodajství z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Ebenova herecká kariéra začala už na konci šedesátých let, kdy si ho režisérka Vlasta Janečková vybrala do dětského seriálu Kamarádi, jenž se odehrával v prostředí pražské Malé Strany.

A jak samotný název koncertu napovídá, nebyl na pódiu Marek Eben sám, ale společně se svými bratry Kryštofem (klávesové nástroje) a Davidem (saxofon, klarinet, zpěv). Dohromady tito tři Ebenové, synové významného hudebního skladatele Petra Ebena, tvoří českou hudební skupinu s názvem Bratři Ebenové, které si na olomoucké Portě v roce 1979 všimla i porota a  neváhala jí udělit cenu za interpretaci. Od té doby tříčlenná kapela vydala několik úspěšných alb (Malé písně do tmy, Tichá domácnost, Já na tom dělám) a  koncertuje (vědomě řídce) po celé republice. Jejich klasické hudební vzdělání, vlivy moderní folkové, jazzové a rockové hudby i používání neobvyklých hudebních nástrojů, to vše vytváří nenapodobitelný „ebenovský zvuk“. Spojením s výjimečnými texty Marka jsou Bratři Ebenové jedinečným zjevením na české hudební scéně. 

Na koncertě se představila tato kapela spolu s dalšími českými hudebníky Pavlem Skálou (kytary), Jiřím Zelenkou (bicí nástroje), Jiřím Veselým (baskytara) a Jaromírem Honzákem (kontrabas) v programu, který je průřezem tvorby od prvního alba Malé písně do tmy (1984) až po poslední Čas holin (2014) a který je z významné části postaven právě na repertoáru Čas holin, pátém řadovém albu kapely Bratří Ebenů. Toto album obsahuje třináct nových skladeb, jejichž autorem (textu i hudby) je právě Marek Eben. Výjimku tvoří skladba Sbohem a šáteček, zhudebněná báseň Vítězslava Nezvala.

Publiku nabídla kapela i zásadní skladby z desek předchozích a několik skladeb z raného folkového období. Na koncertu zazněly například písně „Já na tom dělám“, Nic není tak horký, Folkloreček, Příjemný let, Nikdo to nebere, Čas holin, Zapomeneš, Noviny, Někdo klepe, Balík, Trampská, Tsunami aj.

Marek Eben s kapelou své příznivce opět nezklamal. Nadšený potlesk diváků zněl nádvořím zámku ve Valči zcela oprávněně. A došlo samozřejmě i na přídavky a po nich, jak jinak, mluvíme-li o panu Markovi Ebenovi, velmi elegantní a taktické upozornění na skutečný závěr koncertu.  

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy