Havlíčkobrodské gymnázium prochází rekonstrukcí, roste i nové hřiště

Stejně jako v předchozích letech prochází i o letošních prázdninách Gymnázium Havlíčkův Brod několika rekonstrukcemi. Výrazné proměny se tentokrát dočká část fasády staré budovy, školní hřiště a vstupní vestibul.

uniweb weby

"Finančně a časově nejnáročnější je oprava fasády staré budovy. Zhotovitel vysoutěžil tuto stavební akci, která je rozvržena do tří let, za 13 300 000 Kč. V tomto kalendářním roce se rekonstruuje část fasády do Štáflovy ulice, v roce 2018 přijde na řadu stěna směřující do ulice Boženy Němcové a v roce 2019 fasáda vnitřního dvora školy. Jelikož se opravuje podle původní štukové omítky, jde o akci stavebně komplikovanou a práce se vždy protáhnou až do pozdních podzimních měsíců. Výsledkem by však měla být fasáda historicky i esteticky ladící s okolními budovami ZŠ Štáflova a bývalé obchodní akademie," popisuje ředitel školy Hynek Bouchal

Akce hřiště je sice oficiálně vedena jako rekonstrukce, vzhledem k původnímu stavu pozemku se však jedná spíše o výstavbu nového víceúčelového sportovního prostoru. "Stavba byla vyjde na 5 700 000 Kč a svému účelu by měla začít sloužit na sklonku letošního září. Obě zmiňované akce finančně zaštítil zřizovatel školy - Kraj Vysočina," doplňuje ředitel.

Poslední aktivita, úplná rekonstrukce vestibulu, je sice finančně nejméně náročná, z hlediska fungování školy však stejně důležitá jako předchozí dvě akce. "Přestavba se může uskutečnit díky zřizovateli a přátelům a příznivcům školy z řad veřejnosti: projekt navrhla absolventka gymnázia, nyní architektka Barbora Stejskalová, kromě Kraje Vysočina finančně významně přispěli donátoři z řad veřejnosti a také studentský parlament, jemuž se podařilo sehnat peníze z evropských grantů. Na konci by měl být uživatelsky vstřícný prostor, jemuž bude vévodit kopie zakládací listiny školy z roku 1735, která bude zvěčněna na celé levé stěně vestibulu a jejíž realizace se ujme pedagog školy Daniel Koráb, který se dlouhodobě věnuje mimojiné kaligrafii," uzavírá Bouchal. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy