Hrad Roštejn čekají v roce 2017 změny

Roštejn v roce 2017 zahájí víceletou obnovu svých expozic, spojenou s některými stavebními úpravami. Provoz objektu však bude omezen pouze částečně – svým návštěvníkům hrad nabídne základní expoziční trasu, výstup do věže i pravidelné kulturní akce.

uniweb weby

Sezona 2017 byla na hradě zahájena už o prvním dubnovém víkendu a za celý tento měsíc si i přes poměrně chladné počasí našlo do roštejnských interiérů cestu na 2 000 návštěvníků. „V tuto chvíli je hrad otevřen denně mimo pondělí. Šest dnů v týdnu bude hrad otevřen až do konce září, v říjnu potom pouze o víkendech. S přípravou na větší nápor návštěvníků pomohli o posledním dubnovém víkendu skauti ze střediska Divočáci Jihlava, kteří podobně jako loni realizovali některé úklidové a údržbové práce v rámci projektu Skautský dobrý skutek. Mimo úklidu se věnovali i tvořivé činnosti, která spočívala ve výrobě několika sad deskových her (domino, mlýn, dáma, pexeso) z přírodních materiálů, které si budou moci návštěvníci od následujícího prodlouženého víkendu zdarma zapůjčit a ukrátit a zpříjemnit si tak čas pobytu na nádvoří. Jedná se o první výstupy z projektu správy hradu Roštejn s názvem Hrajeme (si) na hradě, do kterého budou postupně zapojovány výtvarné a další dílny a kulturní aktivity,“ uvedla Kateřina Rozinková z Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky hrad Roštejn.

Od 9. května odstartovaly stavební práce v rámci projektu financovaného z programu IROP Hrad Roštejn – zpřístupnění nových expozic. „V letošním roce budou práce probíhat v prostoru hradních ochozů, kaple sv. Eustacha a Botanického sálu. Nově upravená trasa, která bude interaktivní a zaměřená na témata přírody, lovectví a myslivosti, bude zpřístupněna na přelomu května a června 2018. Uvedené prostory jsou již proto od začátku sezony 2017 pro veřejnost uzavřeny. Od úterý 9. května došlo v souvislosti s pracemi k omezení parkování v prostoru před hradem – náhradními možnostmi jsou louka poblíž vstupu do lesa směrem od obce Růžená (zhruba 10 minut chůze) nebo veřejné parkoviště v obci Doupě vedle hasičské zbrojnice (zhruba 20 minut chůze). V letních měsících pak v návaznosti na průběh stavby budou vypisovány speciální prohlídky vedoucí skrze obnovovanou část hradu, informace budou dostupné na webových stránkách www.hrad-rostejn.cz či na facebookovém profilu hradu,“ dodala Kateřina Rozinková.

I přes probíhající stavební obnovu bude v roce 2017 stále přístupná trasa A (zařízené hradní interiéry) a věž. Pro organizované skupiny dětí je na objednání připraven vzdělávací program Život na loveckém hradě – prohlídka, kterou si malí návštěvníci budou částečně sami utvářet a vžijí se tak do rolí obyvatel hradu. „Návštěvníky čekají tradiční kulturní akce – první z nich bude v sobotu 13. května Roštejnský hodokvas – středověké slavnosti mimo jiné s prezentací dobové kuchyně. Mezi další budou patřit například divadelní prohlídky hradu 8. a 9. července, 14. července hudební a taneční zábava před hradem se skupinou Proměny nebo 26. srpna Hradozámecká noc. O den později bude podobně jako v loňském roce pořádáno malé jazzové odpoledne, které představuje návaznost na tradici jazzových festivalů na hradě. V letních měsících budou realizovány rovněž kostýmované noční prohlídky přibližující humorným způsobem historii hradu – termíny jsou 15. července, 22. července, 12. srpna a 19. srpna. Zahájení prohlídek bude vždy od 21.00 a 22.00, doporučujeme předchozí rezervace. Na objednání zejména pro dětské skupiny bude i noční prohlídka při baterce na téma Jak se žilo na hradě?“ uzavřela Kateřina Rozinková.  

Návštěvníky bude po celý rok vítat i před dvěma lety nově upravené předhradí s možností posezení v altánech či využití ohniště k opékání buřtů apod.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 10.05.2017 13:30




0 +
 
Související
Nejčtenější
Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.





Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.


Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.

Thumb err:You must first call Open, OpenBinary or New.


Hlavní zprávy