Jaderná elektrárna Dukovany představila 3D aplikaci

Díky nové aplikaci Jaderné elektrárny 3D teď může kdokoliv vyrazit do Jaderné elektrárny Dukovany na prohlídku nejzajímavějších částí. Detailní podhled do nitra reaktorového sálu, chladicí věže, strojovny či meziskladu paliva si zájemci mohou okořenit teorií, vysvětlením fyzikálních principů či vědomostním kvízem. Aplikace je zdarma ke stažení v prostředí Google Play i AppStore, popř. on-line na portálu www.svetenergie.cz. Doplňuje už existující 3D modely uhelné a vodní elektrárny.

uniweb weby

Modelem pro aplikaci Jaderné elektrárny 3D stála jihočeská jaderka Temelín. Obsahová část ale zahrnuje i zajímavosti, fotografie a parametry, které se vztahují k Jaderné elektrárně Dukovany. Aplikace ukazuje nejvýznamnější součásti elektrárny, přičemž dopodrobna je vypracováno 14 nejzajímavějších, např. reaktor a palivo, parní generátor, hlavní cirkulační čerpadlo, turbína, elektrický generátor, blokové transformátory, budova aktivních pomocných provozů, mezisklad použitého paliva a chladicí věže. Kromě toho je k dispozici také detailní popis životního cyklu elektrárny. Nadšenci si mohou ověřit své znalosti ve znalostních kvízech či si vyzkoušet spuštění elektrárny prostřednictvím interaktivní hry na mobilních telefonech a tabletech. Aplikaci pro ČEZ vyvinula firma Simopt, která má reference například z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. 

„Prohlídky jaderných elektráren se u veřejnosti těší obrovskému zájmu a ani zdaleka nemůžeme vyhovět všem zájemcům. Proto vítám možnost přiblížit tyto často unikátní technologie široké veřejnosti jiným způsobem. Je vidět, že se aplikaci věnovaly desítky specialistů a zároveň nadšenců do jádra, i po odborné stránce je skvělá a nemám ji co vytknout,“ uvedl ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. Zároveň kategoricky odmítl, že by aplikace mohla představovat bezpečnostní riziko. „Při tvorbě digitálního modelu elektrárny se pečlivě dbalo na to, abychom neodhalili žádné bezpečností prvky,“ doplňuje Zronek. 

Aplikace má dvě základní nastavení: jednodušší pro děti na ZŠ a složitější pro širší veřejnost s předpokládanými znalostmi středoškolské fyziky a chemie. Teoretický výklad doplňují zajímavé technické parametry zobrazovaných komponent a fotogalerie. Všechny 3D modely celků i jednotlivých zařízení jsou real-time vykreslované, otáčení, naklánění a zoom objektů uživatel snadno ovládá sám podle svých potřeb. K přehlednosti a lepšímu pochopení funkčnosti některých částí modelů přispívá i možnost filtrace jednotlivých komponent jejich zobrazení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 17.10.2017 10:19




0 +
 

Hlavní zprávy