Jeden z nejpopulárnějších spisovatelů světa v Brodě: Jsem Cimrmanův pravnuk

Americký spisovatel Robert Fulghum navštívil Podzimní knižní veletrh. Asi dvěma stovkám diváků včera v sále Staré radnice představil svou novou knihu Opravář osudů. Vyprávěl taky příhody ze svého letošního putování po Česku. Odpoledne bude mít ještě autogramiádu.

uniweb weby

„Když mě sem do Havlíčkova Brodu pozvali, vzpomněl jsem si, že jsem tady už kdysi byl a moc se mi tady líbilo. Takže jsem velice rád, že jsem mohl přijet znovu,“ řekl na úvod svého pobytu na Vysočině Fulghum.

Americký spisovatel v Brodě představil svou novou knihu Opravář osudů. Je o Georgeovi Novakovi, který se jednou ráno probudí a zjistí, že se stal opravářem osudů. „A přemýšlí, jak se s tím vyrovnat,“ doplnil.

Robert Fulghum zároveň publiku vyprávěl příhody, které v Česku zažil během svého aktuálního putování po zemi. „Víte, vy Češi jste až agresivně laskaví. Třeba nedávno mě jedna paní v Praze v tramvaji tak dlouho nutila, abych si sedl, až jsem z ní normálně dostal strach. Sedl jsem si a úplně jsem se bál se znovu vstát,“ bavil například sál Staré radnice.

„Když byl v Americe jednou na návštěvě Jára Cimrman, strávil noc s mou prababičkou, takže jsem vlastně pravnuk Járy Cimrmana,“ odpověděl Fulghum na otázku, proč má tak rád Česko. „Ne vážně, když jsem byl mladý, setkal jsem se v Texasu s mnoha Čechy, kteří kdysi do Ameriky odešli. Takže jsem jedl koláčky, pil pivo a učil se tancovat polku,“ dodal vážněji.

S Robertem Fulghumem se lidé můžou setkat taky dnes – přímo v sále Kulturního domu Ostrov. Od 14.00 bude čtenářům podepisovat jak svou novou knihu Opravář osudů i další publikace, které napsal v minulosti.

Američan Robert Fulghum patří mezi nejpopulárnější spisovatele současnosti. Známým se stal už díky své prvotině Všechno, co potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce, kterou vydal v roce 1988. Fulghum několikrát během života objel svět, žil například jako mnich v buddhistickém klášteře. Pravidelně taky navštěvuje Českou republiku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy