Jihlavská kapela Vigo poprvé v Dobrohostově

Vigo je nejenom čaroděj první kategorie, ale také jihlavská rocková kapela, jejíž počátky jsou spojeny s se středoškolským studiem jejích členů.

uniweb weby

Láďa Křivánek, Petr Pohanka a Roman Kříž přetavili zkušenosti ze společných hudebních začátků a v roce 1999 založili hudební skupinu Vigo. Kapela původně bez koncertních ambicí nazkoušela zábavový repertoár (Kabát, Škwor, Arakain, ale také Judas Priest nebo Rammstein) a brzy si častým vystupováním na Jihlavsku získala stabilní okruh fanoušků.
Předělem v historii kapely je rok 2007. V tomto roce Vigo ve studiu Hacienda Miloše Dodo Doležala nahrává své první řadové CD Zapomeň. Album obsahuje devět skladeb, vedle titulní Zapomeň například písně Černá vdova, Gladiátoři, Na zábavě, Málo lásky je v nás aj. A po třech letech kapela přichází s druhým nosičem. CD s názvem Hra s osudem tentokrát vzniklo ve studiu AB records Vladimíra Budíka a obsahuje jedenáct skladeb: Severní žena, Brána do pekel, Zelenej svět, Náctiletá...
Důležitou devízou kapely je autorské zázemí frontmana kapely Petra Kováře a kytaristy Ladislava Křivánka! Během let si Vigo vedle coverů poctivě vybudoval vlastní autorský repertoár, se kterým může jak koncertovat, tak obohacovat taneční zábavy. „Kromě zaběhlých převzatých skladeb se lidi baví i při našich skladbách, což je určitě pro nás motivující,“ říká Láďa Křivánek v rozhovoru po vydání druhého cédéčka.
Zatím posledním autorským počinem kapely je třetí řadové album s názvem Pekelnej mejdan, které bylo vydáno v květnu 2014. Při pročítání seznamu skladeb jsem si vzpomněl na úsloví „Optimista je špatně informovaný pesimista“ . Název skladby Optimista je v jisté kontradikci ke skladbám Noční můry, Prokletá země, Upíří láska nebo právě k titulní Pekelnej mejdan. Absolvent umělecké školy Rhode Island School of Design a majitel komiksového centra v Pasadeně Stuart David Bloom by po poslechu alba patrně upadl do ještě těžší deprese než obvykle. 
Titulní písnička třetího alba se jmenuje Templáři.  Jak zní gotický rock kapely Vigo na pozadí sestříhaných záběrů z filmu Království nebeské se můžeme přesvědčit v klipu k této skladbě.


Templáři

Samostatnou kapitolou jsou dvě bonusové skladby třetího cédéčka - Hymna FC Vysočina a Hymna HC Dukla Jihlava, které svědčí o velkém sportovním fandovství a současně patriotismu kapely.
VIGO má zajímavé, graficky dobře řešené a udržované webové stránky, což (nejen) u regionálních  kapel rozhodně není pravidlem. Oceníte moderní grafiku, přehlednost, průběžnou aktualizaci akcí... 

Web www.vigo-rock.czdává tušit, že Vigo je cílevědomá parta kluků (dnes už pánů v nejlepších letech), které muzika a všechny ty věci okolo baví a vědí, co chtějí.

Současné složení kapely
:
Petr Iljič Kovář - sólový zpěv, kytara
Ladislav Křivánek - kytara, zpěv
Petr Pohanka - klávesy, zpěv
Petr Ház - basa, zpěv
Roman Kříž - bicí
Stock Dobrohostov od svého založení v roce 1995 systematicky mapuje hudební scénu na Vysočině. Vystoupení této jihlavské kapely bude další, padesátou osmou kapitolou na dlouhé cestě. Vigo se představí v hlavním, tedy sobotním programu festivalu. Koncertní set sice začne až třicet minut po sobotní půlnoci, přesto byste si ho neměli nechat ujít.



Stránky festivalu Stock Dobrohostov 

Rozhovor se zakladatelem kapely Ladislavem Křivánkem

Láďo, kapelu jsi založil v roce 1999. Můžeš víc přiblížit svoje předchozí hudební zkušenosti, případně i ostatních členů kapely?

První kapelu jsme založili už v osmé třídě a cvičili jako většina kapel v garáži. Ze současné sestavy byl u tohoto zrodu bubeník Roman Kříž, o dva roky později se tuším přidal i současný klávesák Petr Pohanka. Jak jste si určitě všimli, máme v kapele „přepetrováno“. I když naše hraní začalo u vlastních skladeb, které jsme tehdy prezentovali na několika soutěžích jako byl třeba Rockfest atd., skončilo hraním na zábavách. Tak to bylo s různými personálními změnami i názvy kapely až do vzniku Viga. Tady jsme se teprve dostali k tomu, co jsme chtěli dělat vždycky, a to byla vlastní tvorba.

Působíte na mě jako hodně kompaktní soubor, bez personálních změn v průběhu času. Vím, že v kapele je důležitá chemie mezi jednotlivými členy, schopnost se domluvit a čelit ponorce. Vídáte se i mimo pódium a zkušebnu?

Určitě, tak jako v každé kapele chodíme občas sportovat a na pivo i mimo hraní. Byli jsme i na společné dovolené a podobně. Několikrát to mezi námi taky zavřelo, ale jak já říkám: „Všechno špatný je k něčemu dobrý“. Potom se vše zase uklidní a jedeme dál. V kapele je sranda a hlavně nás to pořád baví.

Vydáváte nové album co tři, čtyři roky. Můžeme se v roce 2017 těšit na nové album? V otevřených zdrojích jsem nenašel konkrétní informace o autorství jednotlivých  skladeb. Skládáte s Petrem Kovářem společně? Kdo píše obvykle texty?

Zrovna teď jsme se pustili do práce a připravujeme čtvrté CD. Vzniknou i nové dva klipy. „Iljičovi“ už na třetím CD asi došel dech, ale naopak se autorsky zapojili oba další Petrové, Peťa Haz i Peťa Pohanka, který je odborníkem na sportovní hymny. Většina muziky i textů pak zůstala na mě.

V repertoáru mne zaujaly hymny pro oba hlavní jihlavské sportovní kluby. Jsi skalní fanoušek jihlavského fotbalu a hokeje, nebo je to náhoda?

Určitě nejde o náhodu, většina kapely žije regionálním i národním sportem, jsme skalními fanoušky obou jihlavských týmů už dlouhá léta a proto jsme se chopili práce na obou hymnách zodpovědně. Ale jak jsem uvedl, většina nápadu u těchto songů náleží Peťovi „Pohymu“ Pohankovi.

Kdo je autorem textů ke skladbám Templáři a Gladiátoři? Zajímáš se o historii?

Historie mě zajímá v literatuře i ve filmu, takže to je pro mě i motivace. Kromě toho mám v oblibě hlavně severské kapely, které tuto tématiku ve svých skladbách hojně používají. U skladby Templáři musím poděkovat za původní text i mému otci, který se bohužel zhudebnění této jeho básně nedožil. Proto je skladba na CD věnována právě jemu.

První cédéčko jste nahráli u Dodo Doležala, další dvě u Vládi Budíka. Můžeš porovnat zkušenosti z práce v obou studiích? 

Práce v obou studiích pro nás byla a je velkou zkušeností. U „Doda“ to byla naše prvotní zkušenost a zcela odlišná od kluků z AB records. Náhravali jsme analogově a celá kapela naráz. Samozřejmě, dneska už bychom některé věci udělali úplně jinak, ale jako prvotina to nedopadlo až tak zle. Miloš je zkušený profesionál a nám tehdy chyběla hráčská zkušenost i větší drive. Ale jak říkám, byla to pro nás velká zkušenost. S Vláďou a Honzou to byla zcela jiná práce. S každým nástrojem jsme si opravdu vyhráli a oba kluci nám vždycky něco doladí a zvednou o nějaký ten level výš. Jezdíme tam opravdu rádi a s Vláďou a jeho kapelou spolupracujeme občas i mimo studio. No a na setkání s Exitem se těšíme i v Dobrohostově.

Moc se mi líbí vaše webové stránky, graficky nápadité, stylově čisté. Kdo je vymyslel? Kdo je spravuje?

Vymyslel je a zároveň spravuje náš dlouholetý kamarád, jihlavský grafik a designér Petr Ficner, který je mimochodem i autorem všech grafických návrhů obalů našich CD.

Kolik času týdně věnuješ managementu a propagaci kapely a kolik hře na kytaru?

Jak kdy. Managementu kapely se věnuji průběžně podle toho, co je potřeba zařídit a domluvit. Pomáhá mi s tím i bicman Roman Kříž, ale je taky dost vytížený vlastním podnikáním. Pokoušeli jsme se najít schopného manažera, zatím bez úspěchu. Jelikož dojíždím denně za prací, času je stále méně. Ale na kytaru hraju prakticky denně nebo maximálně obden. Teď, když se zkouší nový věci, je to nutné.

V Jihlavě se začátkem července konal Vysočina fest. Je vůbec možné pro regionální kapelu se do programu festivalu, který sází na republikově známe umělce, dostat? 

Možné to je, ale šanci dostanou víceméně mladé, talentované kapely, jejichž příznivci je tam přesně řečeno „proklikají“. Starší omšelý rocker se zaoblenými tvary moc šancí nemá. Ale musím říct, že energie při hraní nám rozhodně nechybí a po každém vystoupení je určitě pár deka dole.
Jak říká „Iljič“: “To musí bavit“! (Většinou ale mluví o zálibě k pivu.)

Máte mezi jihlavskými kapelami spřízněné duše? Vystupujete s někým častěji například na společných tanečních zábavách?

Pravidelně na zábavách asi ne, ale občas si pozveme některou z jihlavských kapel jako hosta do klubu. Velmi blízko máme ke kapelám Abi Gail, Autobus nebo Major Major. Dělají skvělou muziku a jsou to naši dobří kamoši. Ale rádi si zahrajeme i s dalšími jihlavskými kapelami na místních festech.

V Dobrohostově vás čeká šedesátiminutový koncertní set. Budete hrát podle předem připraveného play listu nebo budete improvizovat podle nálady publika na parketu? Které skladby z vašeho repertoáru určitě zazní?

Budeme mít připravený playlist, který ovšem není vždy směrodatný. Může se objevit skladba na přání podle reakcí publika a občas i Iljič ve výběru skladby zaimprovizuje. Hodně oblíbená je na zábavách naše skladba Zelenej svět, která výstižně opěvuje vyhlášený peprmintový likér. Budeme mít připravené i zcela nové věci, takže si myslím, že se bude na co těšit.
My se určitě na tuto akci těšíme a doufáme, že se naše rocková show bude líbit! 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy