Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského začal v Jaroměřicích nad Rokytnou

V sobotu 5. srpna odstartoval v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou devatenáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského (MHFPD), který pořádá ve spolupráci s Krajem Vysočina, městem Jaroměřice nad Rokytnou a státním zámkem Jaroměřice nad Rokytnou koncertní agentura Ars/Koncert.

uniweb weby

Motiv celého úvodního koncertu se dá shrnout do jednoho slova, a tím je slovo láska, respektive láska až za hrob. Jeho program tak byl cíleně sestaven z hudebních děl autorů, kterým je tato tematika víc než blízká. V rámci úvodního koncertu zazněl Giuseppe Verdi (Sicilské nešpory, Rigoletto, Johanka z Arku, Traviata), Vincenzo Bellini (Norma), Francesco Cilea (Artézanka), Alfredo Catalani (La Wally), Giacomo Puccini (Bohéma, Vlaštovka, Madame Butterfly), Georges Bizet (Artézanka, suita č. 2), Jules Massenet (Werther) a Ruggero Leoncavallo (Komedianti).

Za doprovodu našeho předního a zároveň nejstaršího symfonického orchestru Moravské filharmonie Olomouc pod taktovkou italského dirigenta Sebastiana Rolli se veřejnosti představili Národní umělkyně Chakaské republiky a držitelka ceny Grand Prix na Mezinárodním pěveckém fóru, sopranistka Jekatěrina Monisova z ruské Kazaně a italský tenorista Giordano Luca, držitel cen Světové operní soutěže Plácida Dominga Operalia a britské soutěže BBC Cardiff Singer of the World. 

Mistrovskému umění obou hlavních protagonistů úvodního koncertu, stejně jako i hudebníkům Moravské filharmonie Olomouc a dirigentu Sebastianu Rolli vzdalo úctu dlouhým a vřelým potleskem vstoje kolem tisíce sta diváků (1043 platících), kteří si vyžádali i jeden přídavek. Nádherný a dojemný svým tématem a skvělý díky vynikajícímu vystoupení všech umělců, probíhal koncert za příjemné atmosféry v publiku a za pohodového počasí.

Devatenáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského bude probíhat až do 19. srpna v Jaroměřicích nad Rokytnou (5., 8., 12. 15., 16. a 19. srpna), v Dalešicích (11. srpna), v Dukovanech (13. srpna) a ve Valči u Hrotovic (17. srpna).  

Doprovodným programem letošního ročníku festivalu je výstava mandal Aloise Jurky ve Špitále Jaroměřice nad Rokytnou (do 31. srpna), výstava Zvíře v nás v kavárně Splněný sen na zámku Jaroměřice nad Rokytnou (do 31. srpna) a tradiční posvícení v Jaroměřicích nad Rokytnou, které proběhne v neděli 13. srpna na odpočinkové zóně města.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy