Morava slaví třicet let na scéně, představí se také v Dobrohostově

Hudební festival Stock Dobrohostov v létě vstoupí do dvaadvacáté sezóny. Po ukončení pořádání Rockové Lipnice před třemi lety se Stock Dobrohostov stal nejdéle pořádaným hudebním festivalem na Havlíčkobrodsku. Stock je současně největší přehlídkou regionálních kapel na Vysočině.

uniweb weby

Festival se uskuteční v areálu letního parketu v Dobrohostově u Havlíčkova Brodu v tradičním srpnovém termínu 18.–20. srpna. Hned první den pořadatelé představí kapelu Morava, která právě v letošním roce slaví třicet let na scéně. Můžeme se těšit na dvouhodinový koncertní set s největšími hity (Morava, Sblížení) této legendární hudební party z Vysočiny.  

Málokterá kapela z Vysočiny má za sebou tak barvitý a slavný příběh jako právě Morava. Kapela s uznávaným kytaristou Jiřím „Api“ Novotným na začátku devadesátých let vyprodala pražskou Lucernu. A nedávno, po sedmileté pauze se do kapely vrátil původní frontman František „Fany“ Petričko. 

Začátky kapely jsou důkladně popsány na webových stránkách. František Ringo Čech má svoji ikonickou knihu Z mého života, která (nejen) svými popisky cesty do Ruska už baví několik generací muzikantů. A Morava má 47 kapitol z historie, z nichž poslední stylově líčí zážitky z cesty na Ukrajinu v roce 2011.

Za všechno může náhoda. Ta v osmdesátých letech na bohem zapomenuté výspě plné uhlí v Karviné svedla dohromady muzikantské duše Apiho, Fugase a Fanyho. Svět přehrávek, cenzorských zásahů a problémů s estébáky vypadá dnešníma očima jako neuvěřitelné a směšné panoptikum. Ale tehdy to asi moc zábavné nebylo. V každém případě, legendární noční únos Apiho taxíkem z Karviné do Třebíče na jaře 1987 od jeho nastartované kariéry barového hráče na zaoceánském parníku („Dodnes netuším jak se to Fugasovi podařilo, ale jednoho krásného večera těsně po vystoupení v kavárně Hutnik posadil Apiho do taxíku a během cesty do Třebíče ho prostě ukecal.“) byl posledním kamínkem do mozaiky, která přihrála do Třebíče kapelu, co brzy rozčeřila místní hudební rybník. „Ostatní kapely byly zaskočeny neznámou kapelou, která záhy na svůj koncert uspořádaný na třebíčském zimním stadionu přilákala bezmála 3 000 lidí.“

Listopad 1989 přišel právě včas, takže kritický článek o koncertu kapely v místním plátku („Skupina Morava svým vzezřením a nevhodným oblečením s řetězy negativně ovlivňuje mládež (Api byl totiž něco jako chodící železářské potřeby), která po té sedí na zemi a kouří!“) už nenadělal mnoho škody. Cesta do studia a k prvnímu albu s názvem Morava (jak jinak) vydaném v Monitoru byla otevřená!

Nechci v této krátké vizitce opisovat historii. Alespoň tedy jeden vzpomínkový střípek spojený s jedním z klipů kapely...

„Album Umění doteků je z hlediska hudebních nápadů naše nejnašlapanější album a jen málo kdo ví, že žena s kloboukem na jeho bukletu je z dílny Štěpána Mareše, který se později proslavil co by ztvárnitel populárního Zeleného Raula vycházející v týdeníku Reflex. Rozhodli jsme se, že po průseru s prvním klipem tentokrát vezmeme vše do vlastních rukou. Volba padla na písničku Miluj se se mnou, kterou jsme chtěli v rámci chtěného protipólu mezi textem a obrazem položit celou do humoru. Fugas pro tento účel levně zakoupil přibližovadlo zn.Trabant, kterýžto měl tři drobné bezvýznamné chybky. Neměl motor, nebrzdil a řízení sloužilo jako posilovač pro kulturisty nejtěžší váhové kategorie... Režisér měl z počátku úplně jiné představy než my. Chtěl do celého průběhu videoklipu zakomponovat naše flirtování se čtyřmi (mimochodem opravdu velmi krásnými) dívkami, což jsme odmítli... Jak nám neustále zdůrazňovala jejich manažerka při zranění kterékoliv z nich by nám zaslala takovou fakturu, že si nakonec o rande neodvážil říct ani Jelda.“  (43. kapitola)



Kdo se trochu potloukal po zábavách, určitě se nevyhnul Sblížení. Ze zábavových kapel právě tuhle skladbu kopíroval kdekdo. Není divu. Melodickou skladbu s jasným hitovým potenciálem, poprvé vydanou na live albu Kolo, rovno... v roce 1996, rádia hrají dodnes.

Návratem Fanyho před dvěma lety se Morava ustálila v této sestavě:

František "FANY" PETRIČKO - zpěv, kytara

Jiří "API" NOVOTNÝ - kytara

Jiří "JELDA" JELÍNEK - bicí a perkuse

Jarda "Y@RIN" LAVIČKA - klávesy

Jiří "JURA" TOMAN - basová kytara

Morava tedy v letošním roce slaví třicet let na scéně. Za tuto dobu vydala celkem sedm řadových alb. Včetně kompilací a DVD napočítáme jedenáct nosičů. Zatím posledním počinem je album XXV vydané v roce 2012 k pětadvacátému výročí.

Morava vystoupí premiérově v programu 22. ročníku festivalu v pátek 18. srpna od 22.00. To znamená naprosto zásadní zářez v systematickém úsilí pořadatelů představovat v Dobrohostově zajímavé kapely z regionu. Věříme, že to bude skvostný koncert a událost přesahující obě strany česko-moravské hranice. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy