O moderní architektuře v době první republiky v Telči

Národní památkový ústav v Telči pokračuje v přednáškovém cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás. Další přednáškou bude Moderní architektura v době první republiky. Koná se ve středu 21. března v 18.00 v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Přednáší Jiří Neubert, vstup je zdarma.

uniweb weby

První světová válka s sebou kromě vzniku samostatného státu přinesla i novou dobu. S Československem vzniká potřeba nové reprezentace, která se odráží také v architektuře. K typickým řadíme zejména státem zřizované budovy úřadů, institucí a škol, ale i nová sídla bankovních domů, sdružení či spolků. Velkou proměnou prochází také bydlení. Kromě bytové otázky je to především vilová architektura, která se těší velké pozornosti. Ačkoli je progresivní architektonická tvorba té doby typická spíše pro velká města, oblast Českomoravské vrchoviny nezůstala tak docela stranou.

Jiří Neubert ukončil studium dějin umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v roce 2014 obhajobou diplomové práce Teorie hodnocení uměleckého díla. Věnuje se především architektuře 19. a 20. století. Nyní pracuje v Národním památkovém ústavu, územním odborném pracovišti v Telči jako památkář – garant pro ORP Jihlava.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy