O válce na Ukrajině na vlastní oči

Malovaný sál Muzea Vysočiny Jihlava hostí ve středu 7. prosince od 17.00 letošní poslední beseda z velmi volného cyklu Dějiny na vlastní kůži. Pod názvem Na východní fontě - lidé! se skrývá beseda o pomoci lidem a o pokračující válce na východní Ukrajině. Vyprávět bude Michal Kislicki, hlavní koordinátor pomoci v neziskové organizaci Chuť pomáhat.

uniweb weby

Michal Kislicki je hlavní koordinátor pomoci na východní Ukrajině, a to v neziskové organizaci Chuť pomáhat. Ta zaměřuje své aktivity především na duchovní, sociální a materiální pomoc lidem v bojové zóně východní Ukrajiny. Dva roky jsou dobrovolníci v nekončící válce svědky utrpení a bolesti, dva roky v ní hledají naději a přátelství, stopy obyčejného života, stopy míru. 
„Zimou začíná pro obyvatele frontových měst boj o život. Přijdou kruté mrazy (až -30 °C) a přežít je bez dřeva na topení je nemožné. Především senioři mají jen minimální sílu si ho obstarat. Každou zimu tak na frontě omrzají stovky lidí, desítky umírají. Již loňský rok se podařilo zachránit zhruba 300 rodin před umrznutím. Letos opět jsou dobrovolníci připraveni vyrábět kamínka a vozit na frontu palivové dříví.
Města na frontě jsou navíc neustále ostřelována. Místní lidé živoří z humanitární pomoci. Mnozí by se však rádi zabezpečili prací, té je ale na frontě minimum. Pokud se daří dát lidem takovou práci, kterou jsou schopni vykonávat, a přinese jim za ni férovou výplatu, je možné koupit dřevo nebo kamínka na zimu, jídlo či další nezbytné věci. 
Na západní Ukrajině si lidé přivydělávají prodejem vlastní zeleniny či chovem domácích zvířat. Ne však na frontě, kde jsou okolní pole zaminovaná a výměnný systém téměř nefunguje,“ popisuje Silvie Čermáková z Muzea Vysočiny Jihlava o čem bude Michal Kislicki v Jihlavě vyprávět.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy