Ornitologické vzácnosti ve Světlé nad Sázavou

V České republice vídáme mandarínské kachničky spíše v zoo. Letos ale tuhle nejbarevnější kachničku můžete také spatřit na břehu řeky Sázavy ve Světlé nad Sázavou. V minulosti ji ornitologové spatřili také v Havlíčkově Brodě.

uniweb weby

Kachnička mandarínská (Aix galericulata) je malý vrubozobý pták z čeledi kachnovití. Pochází až zdaleké Asie, kde v současné době obývá Amur, Sachalin, Japonsko, Mandžusko, Čínu a Severní a Jižní Koreu. Do Evropy byl dovezen během 18. století jako ozdobný pták, v současné době zde volně hnízdí mimo Britských ostrovů 850–3000 párů, dalších asi 7000 ptáků žije volně na území Velké Británie.

V Česku začaly pravidelně hnízdit přibližně od roku 2011 v Brně na Svratce, kde nyní žije asi dvacet jedinců. Na Vysočině se tento druh vyskytuje velmi ojediněle. I to je jeden zdůvodů, proč se tři exempláře uhnízděné ve Světlé nad Sázavou stali terčem mnoha fotografů, ornitologů a Birdwatcherů. Vždyť sameček Kachničky mandarínské patří mezi nejbarevnější a nejkrásnější ptáky na světě. S jeho barevností se mohou rovnat pouze některé druhy papoušků.

Ovšem toto není jediná vzácnost, kterou můžeme ve Světlé nad Sázavou spatřit. Mezi další opeřené návštěvníky řeky Sázavy patří také neméně vzácný morčák velký (Mergus merganser). Vyskytuje se spíše v Asii a Severní Americe. Na jeho pobyt u nás upozornil až Milan Holenda, který se zabývá právě pozorováním těchto opeřenců. Morčák velký je o něco větší než kachna divoká. Má dlouhé tělo, velkou hlavu a tenký, na konci zahnutý zobák s pilovitými okraji pro lepší uchopení kořisti. Díky speciálně uzpůsobenému zobáku se řadí mezi výborné lovce ryb a dokáže plavat až tři metry pod hladinou.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy