Pachatelé loupežného přepadení v rukou policistů

Žďárským kriminalistům se podařilo dopadnout tři muže majetkové trestné činnosti, dva z nich byli obviněni z loupežného přepadení, ke kterému došlo začátkem října letošního roku. Kriminalisté objasnili patnáct případů majetkové trestné činnosti, pachatele vypátrali a na konci listopadu zadrželi.

uniweb weby

„K loupežnému přepadení došlo 4. října letošního roku Chelčického ulici ve Žďáře nad Sázavou. Dva tehdy neznámí pachatelé zde fyzicky napadli šedesátiletého muže a odcizili mu peněženku s finanční hotovostí kolem čtrnácti tisíc korun a s doklady. Napadený muž při útoku neutrpěl zranění, které by si vyžádalo lékařské ošetření,“ popsala policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

Dva muže ve věku dvaceti let a jednoho ve věku osmnácti let zadrželi žďárští kriminalisté koncem listopadu ve Žďáře nad Sázavou. „V souvislosti s loupežným přepadením, ke kterému došlo na začátku října letošního roku, jsme zahájili trestní stíhání dvou dvacetiletých mužů. Ti jsou obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže,“ dodal Radek Uhlíř, vedoucí oddělení obecné kriminality. 

Jeden z dvacetiletých mužů je dále obviněn z krádeže elektroniky v prodejně jednoho obchodního řetězce ve Žďáře nad Sázavou, ke které došlo v polovině října letošního roku. Elektroniku v hodnotě necelých tisíc korun vynesl z prodejny ukrytou pod ošacením.

„Oba dvacetiletí muži jsou rovněž obviněni z krádeže, ke které došlo v noci z neděle 5. listopadu na pondělí 6. listopadu. Pachatelé násilím vnikli do jedné z prodejen v ulici Bratří Čapků ve Žďáře nad Sázavou, jejíž vnitřní prostory prohledali a odcizili finanční hotovost. Škoda byla v tomto případě vyčíslena na částku převyšující třicet tisíc korun. 

Dál jsou dvacetiletí recidivisté obviněni z majetkové trestné činnosti, ke které došlo v době ze středy 15. listopadu na čtvrtek 16. listopadu. Během této jedné noci došlo ve Žďáře nad Sázavou ke třem případům vloupání do prodejen různých společností, a dále k jednomu pokusu vloupání do jednoho z podniků. U všech tří případů vloupání byl scénář obdobný. Vypáčené dveře, následné prohledání objektu a odcizení finanční hotovosti a věcí, a to elektroniky, drogerie, alkoholu, tabákových výrobků a potravin. Poškozeným majitelům způsobili škodu ve výši několika desítek tisíc korun. V jednom případě se jim do objektu nepodařilo vloupat, ale poškodili kovové vstupní dveře,“ doplnila Stanislava Miláčková s tím, že oba dvacetiletí muži jsou dále obviněni ze spáchání majetkové trestné činnosti, a to ve spolupachatelství s osmnáctiletým mužem z Prostějovska. K případům došlo v ranních hodinách v neděli 26. listopadu. Jednalo se o devět případů krádeží vloupáním do různých provozoven v Novém Městě na Moravě, a to jak v dokonaném stadiu, tak ve stadiu pokusu. V pěti případech pachatelé vnikli do objektu, který prohledali, přičemž ve dvou provozovnách mimo jiné odcizili finanční hotovost, mobilní telefon, alkohol, tabákové výrobky, drogerii, potraviny, bižuterii a oděvy.

Kriminalistům se na konci listopadu podařilo všechny tři muže vypátrat a zadržet. Dva ze zadržených mužů jsou obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, z přečinů krádeže a poškození cizí věci, páchaných ve spolupachatelství. Osmnáctiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci, taktéž páchaných ve spolupachatelství. Dvacetiletí muži ze Žďárska se v minulosti dopouštěli majetkové trestné činnosti a byli už několikrát soudně trestáni. Kriminalisté podali státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na  jejich vzetí do vazby. Soud rozhodl o vzetí do vazby obou mužů a policisté je eskortovali do vazební věznice. Případ kriminalisté nadále vyšetřují.

„Za spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže oběma obviněným mužům hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. V případě obviněného osmnáctiletého muže, se může jednat o trest odnětí svobody až na dva roky,“ dodal Radek Uhlíř.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy