Pohádky na schodech Horáckém divadle Jihlava

Po prázdninové přestávce připravilo Horácké divadlo další pokračování projektu Pohádky na schodech. Trojice herců malým posluchačům i jejich dospělému doprovodu četla v sobotu 22. října pohádku O hloupém Honzovi od Boženy Němcové.

uniweb weby

„Jestli si, děti, myslíte, že Honza byl hloupý, tak to tak není úplně pravda, protože on byl spíše tak trochu vychytralý,“ uvedl vypravěč pohádky. A aktéři současně  děti také vyzkoušeli - například měly předvést, jak se třeba chodí do světa.... To se prostě jde - levá, pravá, levá pravá, a tak pořád dokola. Člověk ale přitom nesmí stát na místě, to by asi nikam nedošel, to je logické... A herci zkoušeli děti ze znalostí  z českých pohádek a přidali básničku Františka Hrubína, která má také spojitost s Honzou. Jedna holčička ji odříkala téměř bezchybně: „Princeznička na bále poztrácela korále. Její táta, mocný král, Honzíka si zavolal: Honzíku, máš namále, přines nám ty korále! Honzík běžel za horu, nakopal tam bramborů. Vysypal je před krále: Nesu vám ty korále, větší už tam neměli, snědli je už v neděli.
Jako bonus si po představení malí diváci mohli odnést recept na Honzovy buchty, aby jim je maminky nebo babičky mohly upéci.
Po pohádce o hloupém Honzovi přišla na řadu čtená pohádka o Kašpárkovi, tentokrát z pera Jiřího Žáčka. Není bez zajímavosti, že  Horácké divadlo po válce jako první začalo hrát představení o Kašpárkovi, a před koncem představení ukázali herci černobílé fotografie představitele Kašpárka z této doby. V této souvislosti padla zmínka i o známém loutkáři Matěji Kopeckém.
Horácké divadlo tehdy vedl Miloš Stránský, kterého později vystřídal Josef Fila. Od loňského roku je ředitelem divadla Ondrej Remiáš.  
Po roce 1945 vystupoval divadelní soubor v různých místech Vysočiny, až se natrvalo nastěhoval do budovy Městského divadla v Jihlavě. Po roce 1989 se přestěhovali do náhradních prostor v Divadle Na Kopečku v areálu Psychiatrické nemocnice, následovala kompletní rekonstrukce budovy, kterou financoval tehdejší zřizovatel, Okresní úřad v Jihlavě. V roce 1995 se divadelní soubor nastěhoval do nově zrekonstrovaných prostor v Komenského ulici.
Po českých pohádkách jsou na řadě další pohádky, a to například z Ukrajiny, Vietnamu, Kazachstánu a dalších zemí, přičemž návštěvníci, kteří odsud pocházejí, je budou moci převyprávět ve své mateřštině. Nejbližší představení se uskuteční opět v sobotu, a to v sobotu 12. listopadu v 16.00 opět ve foyer na schodech Horáckého divadla Jihlava.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy