Pracovníci Lesů ČR zvelebili okolí dvou studánek na Jihlavsku

Studánka Karla Holuba a Zpívající studánka za Velešovem mají nové posezení, dvě lavičky k oběma studánkám umístili pracovníci Lesů ČR, kteří také upravili okolí u obou studánek.

uniweb weby

Studánka Karla Holuba leží v katastru Větrného Jeníkova za Velešovem v lese Temník mezi studánkami Lochovou a Zpívající. Necelý jeden kilometr za touto vesničkou směrem na Herálec nás nalevo u křižovatky s lesní cestou zpevněnou štěrkem upoutá nápis Lochova studánka krytý šindelem.
Dáme se směrem k této studánce  a po 30 metrech napravo uvidíme lesní pěšinu po obou stranách lemovanou větvemi. Pár kroků po mechu a lesní hrabance a už nás vítá nápis Studánka Karla Holuba, skvoucí  se zlatem. Ještě několik kroků doleva a jsme u studánky. Vodu má chuťově vynikající, křišťálově čistou, výborně osvěžující.  Celá je koncipována jako zcela uzavřená a bez údržby. Slavnostní otevření studánky proběhlo 8. října  2011

Zpívající studánka se nachází u zelené turistické značky, pojedeme-li po silnici z Větrného Jeníkova na Velešov. Za Velešovem v lese nás po levé straně  zelená turistická značka  a ukazatel  dovedou k Lochově studánce a vrátíme-li se na asfaltovou silnici, asi o 500 m dále narazíme  po pravé ruce na Zpívající studánku  s ukazatelem. 
Studánka, která vlivem kolísavé síly pramene vyluzuje občasné zvuky, byla nazvána Zpívající. Nový domeček nad pramenem, lavičky, tabuli Prosba lesa a stylové ukazatele zhotovila jihlavská firma „Střechy Klouda – tesař, památkář“. Ta se také postarala o obnovení kříže, který stojí pod studánkou a  připomíná událost úmrtí bývalého majitele zdejšího velkostatku. Slavnostní otevření Zpívající studánky proběhlo 4. září 2009.

V lednu 2013 někdo ukradl přístřešek u Zpívající studánky za Velešovem, který byl koncem roku 2013 nahrazen novým, v blízkosti přístřešku je na pařezu sedící vodník, který hlídá pramen a u tabule je upozornění pro zloděje, nad výtokem je na kameni postaven hrníček.

V letos v březnu umístili pracovníci Lesů ČR ke Studánce Karla Holuba i Zpívající studánce nové posezení, dvě lavičky a u obou upravili okolí. V současné době zde probíhají lesnické práce.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy