První dukovanský blok začne ve středu večer opět dodávat elektřinu

Už na středu 24. května večer plánují energetici ukončení plánované odstávky a obnovení výroby elektrické energie z prvního reaktorového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. V pondělí 22. května byla v reaktoru po 122 dnech obnovena řízená štěpná řetězová reakce, které předcházelo několikadenní ověřování a testování zařízení.

uniweb weby

Připojení prvního generátoru je plánováno na dnešní večer. Během noci bude připojeno druhé turbosoustrojí a plného výkonu 500 MW dosáhne blok do konce týdne.

V průběhu odstávky museli energetici provést velký rozsah činností, kontroly zařízení a zrealizovat 45 významných technických akcí. V souladu s plánem úspěšně proběhla například kontrola tlakové nádoby reaktoru, teplosměnných ploch parogenerátorů, výměna potrubních tras superhavarijních napajecích čerpadel nebo modernizace centrální čerpací stanice, která vyžadovala 50denní souběh odstávek dvou bloků. Mezi nejnáročnější úkoly patřilo také ověření stavu generátoru, jehož součástí byl transport celého generátoru do výrobního závodu v Plzni a zpět. Výsledky prokázaly jeho dobrý stav.

První reaktorový blok má od března loňského roku povolení k provozu na dobu neurčitou. Energetici aktuálně zpracovávají aktualizovanou dokumentaci pro druhý blok, kterou předají SÚJB do konce května a současně zpracovávají dokumentaci k žádostem na další dlouhodobý provoz pro bloky 3 a 4.

Jaderná elektrárna Dukovany je první jadernou elektrárnou na českém území a svoji výrobou dlouhodobě pokrývá cca 20 % spotřeby elektrické energie České republiky. Od počátku provozu v roce 1985 vyrobila téměř 411 TWh elektrické energie, která by vystačila všem domácnostem i průmyslu v České republice na sedm let. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy