Rock for book letos představí Michala Pavlíčka a Báru Basikovou

Pátý ročník doprovodné akce Podzimního knižního veletrhu nabídne v havlíčkobrodském klubu Oko zcela mimořádný hudební zážitek. V pátek 20. října od 21.00 vystoupí Michal Pavlíček se svým triem (Čombeband) a zpěvačkou Bárou Basikovou.

uniweb weby

Desítky let znají příznivci nejkvalitnější rockové hudby Michala Pavlíčka coby vrcholného kytarového virtuóza a řadí jej vedle ikonických kolegů Radima Hladíka, Luboše Andršta či Miloše Doda Doležala. Upozornil na sebe už během 70. let jako člen amatérské skupiny Expanze. Z následného setkání s Michalem Kocábem vznikl před závěrem dekády zásadní Pražský Výběr.  Souběžně tvořil páteř skvělého tria Horký dech Jany Koubkové a nasbírané hráčské a autorské zkušenosti rozvinul ve Stromboli s Bárou Basikovou, pro leckoho snad vůbec nejoriginálnější skupiny české rockové historie. Následovaly projekty BSP (pro Kamila Střihavku napsal velehit Země vzdálená), brilantní instrumentální ansámbl Big Heads, hvězdná sestava Supergroup a v posledních letech pak Trio (nyní jako Čombeband).

Michal Pavlíček napsal hudbu ke třiadvaceti divadelním představením, několika baletům, fériím Laterny magiky, k televizním inscenacím a seriálům včetně zahraničních (série BBC Červený Bedrník, Merlin IV) i k několika celovečerním filmům, například Odcházení Václava Havla. Na poli muzikálů se prosadil úspěšným Excaliburem. Byl ústřední postavou pro muzikanty a hudební fanoušky oblíbeného pořadu ČT Na Kloboučku. Je držitelem zlatých i platinových desek a také dvou cen Anděl. Především je ale maximálně tvořivou osobností, neustále hledající nové cesty výrazu.

Michal Pavlíček stojí v čele formace jíž říká Čombeband (pod přezdívkou podle někdejšího konžského separatisty jej znají především muzikanti). Bubeníkem sestavy je ultra-technik Miloš Meier (Drumming Syndrome, Dymytry) a baskytaristou elastický Martin Ivan (Mother´s Funkers, Precedens), na jejichž mladistvou energii kapelník před několika lety vsadil. Stálou sestavu doplňuje klávesista Michal Nejtek (Koller Band, Agon Orchestra), absolvent kompozice na Hudební akademii a frekventovaný autor soudobé vážné hudby. Trio v tomto složení se nám po boku Michala Pavlíčka představí na koncertu Rock for book. 

Barbara „Bára“ Basiková začala v osmdesátých letech zpívat se skupinou Precedens. Za mezník v její hudební kariéře je možné považovat rok 1987, kdy současně vychází album Precedens Doba ledová i dvoujalbum Stromboli. „Zpívala nádherně, táhla koncert a byla hvězdou. Od té chvíle jsem v sobě nosil tajně tu svou oněginovskou, osudovou lásku,“ vzpomíná ve své autobiografické knize Michal Pavlíček. V roce 1991 Báře vychází sólové album s patrně největším hitem „Souměrná“. Od roku 1994 se začíná věnovat muzikálům, nezapomenutelná je především její role Máří Magdalény v jednom z nejlepších muzikálů všech dob Jesus Christ Superstar. 

Autogramiáda Michala Pavlíčka a Báry Basikové

Koncert je doprovodnou akcí Podzimního knižního veletrhu, který se v havlíčkobrodském kulturním domě Ostrov koná již posedmadvacáté. V předvečer koncertu se od 17.00 na stánku Tiskáren Havlíčkův Brod, a. s., které jsou partnerem koncertu i knižního veletrhu, uskuteční autogramiáda Michala Pavlíčka a Báry Basikové. Michal v roce 2008 napsal a v nakladatelství Lidové noviny vydal autobiografickou knihu Země vzdálené. Úspěch knihy potvrzuje její dotisk v roce 2015, kdy byl titul rozšířen o další kapitoly a uveden na knižní trh s názvem Země vzdálené: doplněné o roky 2009-2015. Bára v roce 1990 vydala v Českém spisovateli knihu autobiografických črtů s názvem Rozhovory s útěkem. Obě knihy bude možné zakoupit v době autogramiády přímo na knižním veletrhu.

Tři osobní poznámky na závěr.

Na konci osmdesátých let jsem byl na prvním (a posledním) koncertu kapely Stromboli, který se uskutečnil v Havlíčkově Brodě. Byl to pro mne iniciační zážitek, naprostá hudební pecka a jeden z nejlepších koncertů, které jsem zažil. Možná vůbec nejlepší. Když kapela v roce 2014 po dlouhých pětadvaceti letech obnovila svoji činnost, byla to výzva. Říjnový termín nedával Stromboli šanci (kapala tradičně absolvovala pouze letní festivalové turné), ale díky vstřícnosti managementu kapely se objevila tato unikátní možnost. Pokud vím, Čombeband s Bárou Basikovou absolvovali v minulosti jen tolik společných koncertů, které by se daly spočítat na prstech ruky. Letos žádný. Na možnost slyšet nejzásadnější hity Stromboli (Carmen, Košilela, Villa Ada) v této sestavě jsem neobyčejně zvědavý.

Knihu Země vzdálené (doplněné o roky 2009-2015) jsem přečetl jedním dechem. Kniha obsahuje věcný popis dlouhé řady úspěchů Michala Pavlíčka, které jsou samy o sobě zcela mimořádné – skládání symfonické hudby pro seriály BBC, hudba k slavnostnímu večeru na summitu NATO a řada dalších velkých projektů, nemluvě o zásadních Michalových kapelách. Nesmírně mi imponovala otevřenost, se kterou na druhé straně píše i o problematických věcech, které se staly v jeho životě a za něž je nebo se cítí být odpovědný. Proto mě nejvíc dostala věta skoro na konci knihy: „Žil jsem tou knihou, psaní mě bavilo, působilo jako terapie i procházka minulostí a vyrovnání se s ní. Nakonec jsem vynechal jen nejintimnější pasáže.“ 

Ony tam mohly být ještě nějaké další (pasáže)?
Někdo píše svoji autobiografii, aby vystavěl pro příští generace svůj život jako pomník z mramoru. Tohle není ten případ. Je to výborná a čtivá kniha. 

Zbývající vstupenky jsou k dostání v Obchůdku Tulipán v Havlíčkově Brodě nebo na portálu www.smsticket.cz. Rychle mizí. 

Michal Pavlíček, Bára Basiková – Košilela

Pořad České televize – Pět tuctů Čombeho

Pořad České televize – GEN Michal Pavlíček

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy