Rychlonabíjecí stanice ve Vystrkově slaví první narozeniny

Přesně rok si mohou řidiči elektromobilů na devadesátém kilometru dálnice D1 nabít své vozidlo. Loni v červnu byla ve Vystrkově u Humpolce otevřena největší nabíjecí stanice, která je jako zatím jediná v Česku vybavena stojany Tesla Supercharger. Vedle elektrického proudu zde mohou řidiči na sousedící čerpací stanici natankovat i stlačený zemní plyn, benzín nebo diesel.

uniweb weby

Na vytížené dálniční tepně spojující Brno s Prahou mohou řidiči naplnit nádrže na stanici u oboustranného exitu. Nabíjecí stanice je od začátku provozu vytížená. Protože stojany umožňují rychlé nabíjení, v průměru zde řidiči „tankují“ přibližně 30 minut a za tuto dobu baterii nabijí na 80 procent. „Celkem je zde šest nabíjecích míst Tesla Supercharger. Dalších pět stojanů umožňuje běžné nabíjení klasickou zásuvkou,“ upřesňuje Miloslav Fialka, vedoucí oddělení elektromobility společnosti E.ON, která stanici provozuje.

Nabíjecí stanice u Vystrkova si od začátku připsala hned několik prvenství – je první českou nabíjecí stanicí typu Tesla Supercharger a zároveň se pyšní jedinečným designem. Protože je unikátem nejen v tuzemsku, ale také ve východní Evropě, vzbudila zájem i v zahraničí. „Naše nabíjecí centrum se řadí ke špičkovým stanicím pro elektromobily v Evropě. Řidiči zde mohou díky jedinečné technologii a dvěma trafostanicím nabít svůj elektromobil velmi rychle,“ popisuje výhody Hana Pásková, manažerka výstavby stanice ze společnosti E.ON.

S ohledem na rychlost nabíjení a vysoký počet stojanů má stanice ve Vystrkově velkou kapacitu. Za den je schopná odbavit až čtvrtinu všech elektromobilů, které křižují silnice v České republice. Stanice obsluhuje také hybridní vozy, které kombinují klasický spalovací motor a elektrický pohon. „Nejčastěji u stojanů zastavují vozy Nissan Leaf, BMW i3 nebo Tesla. Zhruba 10 procent zákazníků je ze zahraničí a těší nás, že jsou z naší stanice nadšení,“ uvádí Miloslav Fialka.

Lidé, kteří na stanici zastaví, oceňují i komfort a zázemí, které zvyšuje kvalitu moderního cestování. „Mohou si zde vypít kávu, využít bezplatnou wi-fi nebo si nabít svůj mobilní telefon. Krom toho chválí také jedinečný design stanice, včetně zastřešení nebo venkovního posezení,“ vypočítává Hana Pásková.

Jelikož se v Evropě obecně očekává růst počtu elektromobilů, nezůstane stanice osamělá. „Do rozvoje elektromobility se chystáme i nadále investovat. Budeme otevírat další nabíjecí místa,“ konstatuje Miloslav Fialka. Prodeje elektromobilů dlouhodobě narůstají například v Norsku, kde už téměř 40 procent nově prodaných aut představují vozy do zásuvky, ať už elektromobily, nebo hybridy. Průměrné stáří vozu v Česku je kolem 15 let, a tak lze předpokládat, že k postupné obměně bude docházet i v tuzemsku.

„S tím, jak narůstá počet nabíjecích stanic a prodlužuje se dojezdová vzdálenost, se elektromobily zbavují dětských nemocí a převažují jejich výhody,“ říká Hana Pásková a dodává, že provoz elektromobilů je levnější než u běžného auta. „Odpadají běžné náklady, například na svíčky nebo nový výfuk. Navíc mají motoristé přístup k nízké sazbě a elektromobil si mohou naplnit výhodně i doma, například přes noc,“ doplňuje Pásková.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 03.07.2017 20:56




0 +
 

Hlavní zprávy