Skalka a Větrník v Jihlavě

Skalka se říká parku s okolím v horní části ulice U Koželuhů, respektive za panelovými domy v Telečské ulici. Na mapách toto označení, ač je mezi Jihlaváky zažité, nenajdete; napovědět může pouze název ulice Ke Skalce. Kromě příjemného množství zeleně, dětských prolézaček a atrakcí, je zde také zajímavá studánka.

uniweb weby

Při rekonstrukci studánky v roce 2011 byly nalezeny části sloupu a sochy Panny Marie, která původně u studánky stála a za socializmu byla zničena. Zrestaurovaná socha stojí pár metrů před původním místem, kde bývala. Nejedná se však o přirozený pramen, jde o vývěr vody ze štoly (ano, i zde se dolovalo), proto se nelze divit, že obsahuje hodně radonu či manganu. 
Rok po rekonstrukci studánky se vrátila replika kříže na Popravčí (či Krkavčí) vrch nad Skalkou. Kdysi, díky svojí viditelnosti, oblíbené místo pro popravy, zejména hromadné. Dnes oblíbené místo pro procházky a na podzim pouštění draků. 
Chcete-li se projít víc, můžete se vydat ze Skalky pěšinou po okraji pole kolem pásu zahrádek (a garáží) nebo po cyklostezce před nimi směrem na Pístov. Před bývalým vojenským areálem, dnes je v něm například městský útulek pro zvířata, se vydáte po dlážděné cestě doleva. Jedná se o tzv. tankovou cestu, která sloužila v minulosti k přesunům vojenské techniky do vojenského areálu u Rančířova. Vystoupáte po ní až téměř na vrchol kopce Větrník. Směrem k městu je vidět bunkr, ke kterému se lze zajít podívat po polní cestě. Jedná se o jednu z vojenských pozorovatelen vybudovaných v době studené války. Odtud, i z celého horního úseku cesty, jsou pěkné výhledy na město a okolí. 
Pokračovat můžete po tankové cestě okolo vojenského areálu nebo zkratkou po polní cestě za obchvatem doleva na konečnou autobusové linky pětky. Pak dále do Ráje u Jihlavy, do Rančířova, do Sasova nebo po silnici okolo Vysílače Větrník zpět do města. Mimochodem vysílač byl postaven za druhé světové války a má pestrou a zajímavou historii. 
V názvech Skalka, Větrník, Krkavčí / Popravčí vrch, mívají lidé (a to i v oficiálních prohlášeních) dost zmatek. Doufám, že tento příspěvek trochu pomůže k ujednocení terminologie.
Připravuje se také revitalizace Skalky a přilehlého sídliště. V rámci chystaných změn se různí názory na odkrytí Koželužského potoka, který vede pod parkem a potrubí je údajně dimenzováno na tzv. dvacetiletou velkou vodu. Voda by při větší povodni nebo ucpání či zahlcení podzemního koryta, tekla po povrchu parku, bohužel by zřejmě zaplavila domy položené nejníže v ulici U Koželuhů. Bude zajímavé, jaký bude výsledek úprav parku i vzhledem k této problematice.


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 13.10.2016 09:01




0 +
 

Hlavní zprávy