Školy na Vysočině se přidají k akci Vyjdi ven

Ve čtvrtek 15. března se také školy na Vysočině společně s téměř třemi stovkami dalšími v celé republice zapojí do studentské akce Vyjdi ven. V pravé poledne studenti škol vyjdou před jejich budovy a vyjádří tak nespokojenost s politikou současné vlády v demisi a prezidenta.

uniweb weby

Akci nazvanou #Vyjdiven odstartovali studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze, následně se přidalo téměř 300 vysokých a středních škol i učilišť v celé České republice. Studenti ve čtvrtek v poledne odejdou na půl hodiny z učeben, vyjdou z budov a podepíšou výzvu adresovanou politikům.

Výstražná stávka studenstva – #VyjdiVen (celý text výzvy)
„Vyzýváme všechny občany, a především studenty vysokých i středních škol, aby společně s námi ve čtvrtek 15. března - na Mezinárodní den proti policejní brutalitě, v pravé poledne vyšli ven ze škol, tříd a pracovišť na výstražnou stávku studentstva.
Výstražnou stávkou vyzýváme ústavní představitele České republiky, jmenovitě prezidenta České republiky, premiéra České republiky a Parlament České republiky k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot.
Chceme, aby se všem a vždy měřilo stejným metrem. Chceme, aby prezident plnil svoji ústavní funkci a aby o budoucnosti nás všech nerozhodovaly trestně stíhané osoby, aby v klíčových výborech neseděli ti, kteří kdysi aktivně potlačovali demokracii a mlátili studenty. 

Normalizace lži a absence základní odpovědnosti mají destruktivní následky pro náš stát a celou společnost a kategoricky je odmítáme.

Především požadujeme:
1. Aby prezident České republiky plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou.
2. Aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky.
3. Aby Senát důrazně vystoupil proti nedodržování ústavních zvyklostí.

Za organizátory:
Luboš Louženský, student KP DAMU
Kateřina Rundová, studentka KP DAMU
Martin Zahálka, umělec
Radovan Bláha, aktivista, umělec
a další.

Vyhlášení protestní stávky probíhá s plnou podporou studentské komory akademického senátu DAMU a děkanky DAMU. Podporu výzvě již vyjádřila např. dokumentaristka Olga Sommerová.“

Na závěr půlhodinové akce by se školy měly vyfotit a zaslat společnou fotku organizátorům, kteří ji předají politikům.

Své fotografie mohou zástupci škol zasílat také na adresu naší redakce: redakce@regionvysocina.cz
Během dne budeme postupně zveřejňovat školy ve fotogalerii.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 15.03.2018 09:10




0 +
 

Hlavní zprávy