Škrtám víc, než píšu, řekla na veletrhu v Brodě laureátka Ceny Jiřího Ortena

Letošní výherkyně Ceny Jiřího Ortena Zuzana Kultánová besedovala v pátek dopoledne s Petrou Hůlovou na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě. Zuzana Kultánová předčítala z oceněné knihy Augustin Zimmerman a Petra Hůlová představila dílo Nejdelší rap na světě, na kterém právě pracuje.

uniweb weby

Zuzana Kultánová se při psaní své první knihy inspirovala skutečným příběhem Augustina Zimmermana, který zabil své čtyři děti a sám sebe. „Poprvé jsem viděla jeho jméno na Olšanských hřbitovech,“ řekla autorka.

Děj se odehrává v 19. století. „Když jsem studovala tu divokou dobu, kdy se měnila společnost, viděla jsem paralelu se současností,“ dodala Kultánová. Autorka při tvorbě často vyhazuje části textu: „Škrtám skoro víc, než píšu.“

Petra Hůlová přečetla část svého díla Nejdelší rap na světě. „Nahlas jsem ho přečetla poprvé až tady v Havlíčkově Brodě, abych vyzkoušela, jak to bude znít.“  Na jaře vyjde spisovatelčin nový román o feministické nadvládě s pracovním názvem Stručná historie hnutí.

Zuzana Kultánová, literární kritička a publicistka, pochází z Uherského Brodu. Současně žije a pracuje v Praze. Vystudovala bohemistiku na Ostravské univerzitě.

Petra Hůlová je česká spisovatelka, která se proslavila knihou Paměť mojí babičce. V roce 2007 získala Cenu Jiřího Ortena za dílo Umělohmotný třípokoj.

Cena Jiřího Ortena je ocenění pro mladé autory, kterým v době vydání knihy bylo do 30 let. Organizátorem ocenění je Svaz českých knihkupců a nakladatelů, a to od roku 2009. Cena se ale uděluje od roku 1987, kdy laureátkou byla Zuzana Brabcová. 

Autor: Nikola Stupková



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy