Šlápoty Jiřího Čáslavského

V sobotu 3. prosince se v Kavárně U Notáře v Havlíčkově Brodě se díky iniciativě Okrašlovacího spolku Budoucnost uskutečnilo autorské čtení z knihy Jiřího Čáslavského s názvem Šlápoty, kterou vydalo nakladatelství Kosmas.

uniweb weby

Jiří Čáslavský je bratrem filmového historika Karla Čáslavského, známého především díky České televizi, kde uváděl seriál filmových dokumentů Hledání ztraceného času. Oba bratři jsou rodáky z Lipnice nad Sázavou, Karel Čáslavský na začátku roku 2013 zemřel.
Zástupci Okrašlovacího spolku si s Jiřím Čáslavským vyměnili knihy, on spolku věnoval své Šlápoty a oni mu věnovali Epigramy Karla Havlíčka Borovského. V autorském čtení Jiřího Čáslavského doprovázel František Štibor.
 
„Vybrali pro nás moc milé kapitolky z knihy. Jiří nejen četl, ale i besedoval a odpovídal na dotazy, a po skončení pořadu trpělivě knihy zájemcům podepisoval a dál vyprávěl,“ uvedl Tomáš Holenda, který vše popsal jako mimořádně vydařenou akci, a je také i autorem fotografií. „Podle mne to byl jeden z našich nejvydařenějších pořadů, neboť byl nejen zajímavý krásně sepsanými vzpomínkami Jiřího na jeho mládí na Lipnici, ale byl i lidsky neuvěřitelně milý,“ nešetřil chválou. „Jiří všechny nás přítomné prostě dostal,“ dodal.
„Původně jsme již po Podzimním knižním veletrhu a po udílení cen Františka Drašnera i po vydání knihy Epigramů KHB a po spolkové rozpravě s Václavem Klausem mladším předpokládali, že již letos bylo akcí dost .... Ale František Štibor dohodl s naším bývalým členem Jiřím Čáslavským na autorském čtení z jeho nové knihy,“ napsal Tomáš Holenda, a podle ohlasů je zřejmé, že to byla dobrá volba. 
 
Autor publikace Šlápoty patří k Havlíčkovu Brodu už několik desetiletí, řadu let provozoval letní kino, se kterým jezdil po republice. A protože mu není lhostejný stav věcí veřejných, vstoupil i do komunální politiky - je zastupitelem města. Lidé, kteří mu fandí, se mohou zúčastnit i autogramiády v Lipnici nad Sázavou v sobotu 10. prosince.
 
Jiří Čáslavský
ve své knize popsal dobu svého dětství a mládí stráveného ve svém rodišti. Svěží vyprávění je psáno jako vzpomínka na dobu, která je dnes už minulostí, však také uplynulo bezmála sedmdesát let od doby, na níž lze s nostalgií jenom vzpomínat. Lidé tehdy měli spoustu svých starostí, mezi něž patřily především ty, jak uživit sebe i svou rodinu, ale i drobných radostí... A to všechno popsat se autorovi podařilo. Ostatně - dnes je to podobné, jenom se vše odehrává v jiném čase a prostoru. Sluší se doplnit, že na vazbě knihy je vlastnoruční kresba autora - pohled na Lipnici.
 
Malé městečko s dominantou středověkého hradu, pod nímž stála škola, do které chodili nejen místní, ale i přespolní - tedy děti z okolních vesniček - Volichova, Vítonína, Broumovy Lhoty, Vilémovce, a poté k nim na "měšťanku" přibyli také žáci z Krásné Hory, Bezděkova, Hlavňova a Dolního Města. Pamětníci, mezi něž patřím i já, neboť jsem zdejší školu také navštěvovala, mi dají za pravdu, že to byla krásná doba. I když jsme neměli "in" oblečení (tedy z dnešního pohledu spíše "out"), nikdo to neřešil, protože nás takové věci ani nenapadly.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy