Studenti LŽŠ viděli film CZizincII/Mygranti. Pak diskutovali o rasismu

Studenti z Letní žurnalistické školy měli možnost zhlédnout dokument CZizincII/Mygranti, který se věnuje migraci. V následné debatě se autoři filmu António Pedro Nobre a Emanuel Ruggiero věnovali tématu rasismu a xenofobie. K debatě se připojili také Pakistánec Mansoor Azeem a Nigérijec Omoruan Alchemian.

uniweb weby

Snímek seznamuje diváky s životními příběhy lidí, kteří do Čech přišli, ale také těch, kteří odešli. Hlavním místem natáčení se stalo Brno. Autoři filmu ukázali, jak tam žijí cizinci, kteří mají nulovou znalost jazyka i místních zvyků. Tvůrci na dokumentu pracovali dva roky.

„Měli jsme ve filmu pět nebo šest lidí, kteří emigrovali do zahraničí. Někteří tam žijí, někteří se vrátili, někteří se cítí zpátky doma, někteří se tady cítí jako cizinci,“ zdůvodnil název filmu spoluautor António Pedro Nobre. Ve filmu se objevilo 19 postav a zazněla v něm jak čeština, tak angličtina, italština, francouzština, ale i španělština. Doprovázen je českými titulky.

„Vnímáme, co si Češi myslí a co cítí. Právě během natáčení začala problematika migrační krize a cítili jsme, že by lidé potřebovali pochopit nejenom cizince, ale také co migrace je,“ vysvětlil motiv natočení António Pedro Nobre. Emanuel Ruggiero dodal, že dokument prezentuje to, co skutečně cizinci zažívají. Setkal se však i s názorem, že film Čechy zobrazuje až moc pozitivně.

Díky přítomnosti Mansoora Azeema z Pákistánu se totiž diváci mohli dotknout problematiky islamismu. Mansoor Azeema islám přirovnal k vědě. Díky té sice podle něj máme léky, ale také nukleární bomby a zbraně. To ale prý neznamená, že je věda špatná, ale jde jen o to, jak je používaná. 

Stejné je to podle něj i s náboženstvím. „Islám ve své podstatě znamená mír,“ uvedl Mansoor Azeema. „Když se něco špatného stane a člověk, který to udělal, je muslim, jsem já ten, za kterým lidé přijdou a ptají se, proč to ten dotyčný udělal. Já odpovídám, že nemám absolutní tušení,“ uvedl Mansoor.

Nigerijec Omuruan Alchemian zmínil své osobní zkušenosti s Čechy. Podle něj je občas nejvíc obtížné být prostě člověk s černou pletí. V hospodě se mu stalo, že ho lidé od vedlejšího stolu nazývali opicí. „Jednou jsem byl i napaden, přišel jsem o zub,“ uvedl Omoruan Alchemian. Zároveň řekl, že za svůj život potkal v České republice spoustu úžasných lidí, kteří jsou pro něj jako rodina.

Autor: Kristína Rýcová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy