Svatý Martin zvládne zavítat na celou Vysočinu

Necháme se překvapit, jestli v sobotu 11. listopadu přikryje Vysočinu sníh a sv. Martin opravdu přijede na bílém koni. Co je ale už více než jisté, že svatomartinský víkend bude na Vysočině nabitý nejrůznějšími akcemi, lampiónovými průvody i oslavami s dobrým jídlem a hudbou.

uniweb weby

Tradiční Svatomartinské slavnosti připravují na sobotu v Třebíči. Přesně v 11.11 otevřou na Karlově náměstí Svatomartinská vína, vystoupí swingová kapela Happy Boys a na 17.00 se počítá s příjezdem sv. Martina. O hodinu a půl později se nejen Třebíčští mohou těšit na ohňostroj. Program v Třebíči plánují i v kostele sv. Martina, kde odpoledne představí život sv. Martina a večer se uskuteční varhanní koncert.

To v Jihlavě v sobotu od 12.00 ochutnáte svatomartinské víno na Jarmarku na Masarykově náměstí. Od brány Matky boží na náměstí pojede sv. Martin se svým průvodem v 17.00 a o tři čtvrtě hodiny později se můžete těšit na ohňostroj v podání rodáka z Jihlavy a mistra Jiřího Linhy.

Řada větších i menších měst a obcí spojuje svatomartinské slavnosti s lampiónovým průvodem. V Havlíčkově Brodě v sobotu od 17.00 světýlka zasvítí v průvodu kolem rybníka Hastrman. Svatomartinský lampiónový průvod projde v sobotu také Žirovnicí. V 17.00 vyjde od památníku v Žižkově ulici vedený Martinem na bílém koni, SHŠ Jindřich a dětským rytmickým orchestrem Hakuna Matata. Skončí na zámeckém nádvoří, kde bude připraveno občerstvení a možnost opékání špekáčků, zahraje Country Banda a svůj um představí šermíři.

Kamenice nad Lipou letos pořádá 4. ročník svatomartinských oslav. Lampiónový průvod vyjde v sobotu  v 17.00 z Husova náměstí a povede ho jak jinak než svatý Martin na bílém koni. Početná pouť skončí na zámeckém nádvoří, kde bude malý jarmark a občerstvení. V Počátkách na Pelhřimovsku se vydají na průvod v sobotu v 17.00 od infocentra na Palackého náměstí. V Přibyslavi půjdou s lampiony až v neděli, kdy také slibují ohňovou show. Ve stejný den si připomenou sv. Martina v Sázavě. Na cestu lesem protkanou svíčkami se vydají v 16.15 z hřiště Ve Štěnici. Už v sobotu vpodvečer ale budou zájemci ve velkém sále místního kulturního domu společně vyrábět lucerničky pro děti na průvod a péct svatomartinské rohlíčky.

Také v Třešti připravili svatomartinský program na neděli. Martinská pouť, atrakce a stánkový prodej bude hostit náměstí T. G. Masaryka, v kostele sv. Martina se uskuteční dvě bohoslužby (10.00 a 18.00) a samotný průvod vyjde v 16.30 od fary a pokračovat bude na bývalý zimní stadion. Těšit se můžete na hranou svatomartinskou legendu, na praporečníky, ohňové kejkle, zvířátka i hudebníky.

A slavit budou i Martinice, které mají s Martinem společné jméno. V neděli bude od 10.30 u místní zvoničky vyhrávat kapela Ladislava Prudíka, od 11.00 se v kulturním domě uskuteční mše svatá a po jejím konci přijede sv. Martin na bílém koni se svojí družinou. Od pravého poledne pak bude na fotbalovém hřišti rytířské představení pro děti i dospělé, kteří budou mít možnost svést se na koních. 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy