Telčští památkáři zvou na výstavu modelů historických vojenských letadel

Od čtvrtka 16. února až do 10. března je v Lannerově domě v Telči k vidění výstava s názvem Od bratří Wrightů k dnešku, historie letectví v díle plastikových modelářů (nejen) z Vysočiny. Expozice, kterou pořádá Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči, představuje zástupce všech epoch létání. Těšit se můžete například na velké modely z období 20. a počátku 21. století.

uniweb weby

Výstava se zaměřuje na vojenské letouny, a to převážně větších měřítek (1:48, 1:32). Doplňuje ji speciální část věnovaná výročí vzniku nejznámějšího evropského letounu Spitfire a dále jsou ke zhlédnutí letecké artefakty a odznaky ze soukromé sbírky Pavla Slavíka.

Vernisáž výstavy se uskuteční 15. února v 18.00 v zasedacím sále Lannerova domu v ulici Hradecká v Telči. O vystavených exponátech krátce promluví Pavel Macků z telčského pracoviště Národního památkového ústavu a sběratel Pavel Slavík.

Jak bude výstava otevřena pro veřejnost

  • od 16. února do 10. března 2017 od pondělí do pátku od 10.00 do 16.00 hodin
  • dále bude otevřeno v sobotu 18. února a v sobotu 4. března od 9.00 do 12.00 hodin
  • ve dnech 23. a 24. února bude zavřeno
Kdo byli bratři Wrightové
Bratři Wrightové jsou považováni za historický milník v oblasti letectví, protože zkonstruovali letoun Wright Flyer, se kterým 17. prosince 1903 uskutečnili první zdokumentované lety na stroji těžším než vzduch (do té doby byla možnost létat jen s neřízenými balóny).





Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy