Třebíč s Rachnovem a Žďár s Chustem. Vysočina prohlubuje spolupráci s Ukrajinou

Od počátku zahraniční spolupráce Kraje Vysočina a Ukrajiny letos uplynulo už deset let a v regionu momentálně vrcholí oslavy společného partnerství. Při příležitosti kulatého výročí uzavřeli ukrajinská partnerství nově také Třebíč a Žďár nad Sázavou s městy Rachnov a Chust.

uniweb weby

Kraj Vysočina si s ukrajinským protějškem nejen vyměňuje poznatky a zkušenosti z praxe, ale také pomáhá s tamním rozvojem, a to především na východě Ukrajiny. Za dlouhá léta spolupráce se kraj podílel na opravení základních i mateřských škol, modernizaci ambulance na ukrajinském venkově či na vzájemné studentské výměně prostřednictvím stáží.

Od nejnovějších partnerství se Zakarpatskou oblastí si česká strana slibuje vedle materiální pomoci také obnovení kulturní či obchodní spolupráce.

„Už na začátku tohoto spojení bylo napříč všemi politickými stranami domluveno, že tahle spolupráce bude mít širší rozměr. Nebude od věci pomoci finančně a materiálně, oprášit kulturní i obchodní vazby, vyjít vstříc mladým lidem se zájmem o studium na Vysočině a sdílet naše zkušenosti všude tam, kde o ně naši partneři projeví zájem,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

S městy v Zakarpatské oblasti Ukrajiny už v současnosti spolupracuje Jihlava (Užhorod) či Pelhřimov (Mukačevo), nově přibylo partnerství Třebíče (Rachnov) a Žďáru (Chust) a do budoucna se jedná také o možné spolupráci Chotěboře s Tjačivem. „Kraj stál jen na začátku nových spojenectví, jak budou naplněna konkrétními činy, záleží až na jejich samosprávách. Vidím ale velké odhodlání si navzájem pomoci a o tom partnerství mezi regiony a městy je,“ dodává Jiří Běhounek.

Text: Vendula Kadlecová
Foto: kr-vysocina.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 29.10.2017 20:02




0 +
 

Hlavní zprávy