Týden vědy v jihlavském muzeu

Týden vědy odstartuje v Muzeu Vysočiny Jihlava v pondělí 7. listopadu vernisáží výstavy Kdo si hraje, ovládá. V dalších dench se v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, k němuž se jihlavské muzeum připojuje poprvé, konají další akce, které jsou pro zájemce zdarma.

uniweb weby

„Tento největší vědecký festival v České republice probíhá každoročně na začátku listopadu. Motto letošního šestnáctého ročníku zní Za hranice známého. Veřejnost bude mít možnost navštívit výzkumná pracoviště AV ČR a významných partnerských organizací, a dále řadu přednášek, výstav, vědeckých kaváren, seminářů, promítání filmů, divadel, science show, exkurzí a mnoha dalších akcí.
V Muzeu Vysočiny Jihlava se Týden vědy a techniky uskuteční od 7. do 11. listopadu. Každý den představí svou činnost jedno oddělení, pátek bude patřit hostům. Dopoledne budou věnována žákům základních a studentům středních škol, odpoledne se budou odehrávat ve znamení komentovaných prohlídek a vědeckých kaváren. Zajímavým experimentem bude čtvrteční Muzejní přednáškomat, jehož téma vyberou sami návštěvníci muzea při internetovém hlasování,“ popisuje Klára Bezděčková z Muzea Vysočiny Jihlava
Součástí vědeckého festivalu bude i otevření výstavy RC modelů Kdo si hraje, ovládá, která vznikla ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti ve spolupráci s firmou Astra Uherský Brod, spol. s r. o. 
„Výstava zapůjčená ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti a od firmy Astra, spol. s r. o., Uherský Brod představuje v současnosti nejdokonalejší modely na dálkové ovládání (RC modely), ať už jde o auta, lodě, letadla, vrtulníky či drony. 
K vidění bude například superrychlé auto, které dokáže zrychlit z 0 na 160 km/h za 4,92 sekundy a vyvinout maximální rychlost přes 160 km/h, největší RC loď, nejlehčí bezpádlový vrtulník o hmotnosti pouhých 29 g nebo důmyslný profesionální dron pro natáčení videí a vytváření fotografií vybavený antikolizním systémem. 
Návštěvníci si mohou vyzkoušet simulátor letu, stát se pilotem na autodráze, zazávodit si s vlastním autíčkem, zahrát si řadu her a také zhlédnout videa, na nichž uvidí modely v provozu,“ uzavírá Klára Bezděčková. 
Vernisáž s ukázkami se uskuteční v pondělí 7. listopadu od 16.00 v budově muzea na Masarykově náměstí 57/58 v Jihlavě.

Podrobný program Týdne vědy a techniky.



Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy