Upozornění na praktiky tzv. makléřů

Ne všichni realitní makléři jsou čestní a snaží se hájit Vaše zájmy. Jak takové makléře poznat?

uniweb weby

Každodenní realita realitního obchodu vypovídá o stále přítomných praktikách tzv. makléřů, a proto je dle mého soudu na místě na ně upozornit a předejít tak dalším zklamáním, místy však i tragédiím podvedených klientů. Proto zde uveřejňuji některé z postupů těchto individuí – záměrně nepoužívám označení realitní makléř, protože bych tak znevážil jméno všech poctivých, byť i konkurenčních, kolegů makléřů.

Nabízení bez písemného souhlasu majitele – pro klienta relativně neškodné, leč protiprávní konání, kterým je zejména kancelář vystavena riziku možného postihu

Nabízení bez vědomí majitele – individuum si vyhlédne nemovitost, zvenčí ji nafotí, případně vykrade inzeráty jiných společností a bez vědomí majitele ji nabízí k prodeji, často za cenu, která vůbec neodpovídá požadavkům majitele. Objeví-li se kupec, individuum psychologicky tlačí na majitele, aby přistoupil k obchodu.

Blokace nemovitosti – individuum se tváří přívětivě, přiměje klienta k podpisu zprostředkovatelské smlouvy na krátkou dobu, záměrně odvádí pozornost od obsahu smlouvy. Až po podpisu klient zjistí, že smlouva má možná platnost pouhý měsíc, ale malým písmem na zadní straně stojí, že klient nesmí svůj majetek prodat následujících 6 (i více) měsíců a to pod pokutou 50 % z ceny nemovitosti.

Zdánlivě neexkluzivní smlouva – zprostředkovatelská smlouva, na jejíž první straně bije do očí tučný titulek NEEXLUZIVNÍ SMLOUVA. Individuum postupuje podobně jako v předchozím případě, klient po podpisu zjistí, že sice může svůj majetek prodávat prostřednictvím jakékoliv kanceláře, ale stane-li se tak v průběhu následujících 6 (i více) měsíců, musí tomuto vykutálenému spolku, s nímž bohužel podepsal zmíněnou smlouvu a který ani nehnul prstem, vyplatit plnou provizi.

Kombinací a variací na výše uvedená témata může být velmi mnoho, proto opět důrazně doporučuji pečlivě vybírat partnera v realitním obchodu, důsledně trvat na objasnění všech pojmů a vyjednání přijatelných podmínek.

Více informací na www.remax-czech.cz 

Autor: Lukáš Hrdina Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy