V Dukovanech začal ostrý provoz nových bezpečnostních rámů s přesnou lokalizací předmětu

V Jaderné elektrárně Dukovany začali při vstupní kontrole do střeženého prostoru elektrárny naplno používat nové bezpečnostní rámy, které umí přímo identifikovat místo vnášeného předmětu na procházející osobě. ČEZ na obou jaderných elektrárnách kompletně obměnil rámové detektory kovů. Investice za 3 miliony korun je po kompletní modernizaci vstupního objektu a novém zařízení na kontrolu obuvi další modernizací zařízení fyzické ochrany elektrárny.

uniweb weby

V průběhu odstávek denně vstoupí do střeženého objektu až 3000 pracovníků, kteří se musí před vstupem podrobit důkladné fyzické kontrole podobné té, kterou známe z letišť. Po nedávné rekonstrukci vstupního objektu a hlavního vjezdu do elektrárny, při kterých došlo k rozsáhlé modernizaci prvků fyzické ochrany za cca 150 milionů korun, byla zavedena detailnější kontrola obuvi a nyní jsou v ostrém provozu nové průchozí detektory kovů. Stačí drobný kovový předmět a bezpečnostní rám na něj pracovníka ostrahy upozorní zvukovým i světelným signálem s označením místa na procházející osobě. 

„Jde o opatření, která reflektují bezpečnostní situaci v Evropě. Další kroky připravujeme i v návaznosti na nový Atomový zákon. K nejdůležitějším bude patřit vymezení vitálních zón, tedy nejdůležitějších míst elektrárny, kde dojde k dalšímu posílení bezpečnosti,“ vysvětluje Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ.Citlivost bezpečnostních rámů je tak vysoká, že zachytí také například kovové šrouby či části v těle člověka implantované po lékařském zásahu. 

Po signalizaci zařízení těchto osob následuje osobní prohlídka ručním detektorem. I proto jsou tito zaměstnanci vybaveni speciální kartou. Ostatní lidé s kovovými implantáty, kteří vstupují jednorázově, musí ochrance předložit lékařské potvrzení.Vedle kontrol na vnášení nepovolených předmětů se při vstupu provádí také kontroly na alkohol a narkotika. ČEZ v následujících měsících plánuje další modernizaci kontrol na výbušniny a narkotika. Na obou jaderných elektrárnách platí od loňských březnových útoků v Bruselu zvýšený bezpečnostní stupeň 1.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy