V Havlíčkově Brodě otevřou Pletenou stezku

Havlíčkův Brod se dočká nového turistického lákadla. Neformální spolek Motanice ve čtvrtek 7. září v 16.30 slavnostně otevře v kostele svaté Kateřiny Pletenou stezku. Stezka povede celým městem a seznámí kolemjdoucí s životy Bohuslava Reynka, jeho synů a Jana Zrzavého.

uniweb weby

„Stezkou chceme přiblížit životní příběhy významných osobností, které jsou neodmyslitelně spjaté s Brodem,“ vysvětluje Michaela Krpálková ze spolku Motanice. Na jednotlivá místa Pletené stezky upozorní náhodné kolemjdoucí, ale také turisty informační tabule. Ty připomenou příběhy, které ztrácí nebo mnohdy už ztratily své pamětníky a dnes se o nich dočteme pouze v knihách. „Věříme, že prosaické příběhy osobností, které jsme ještě nedávno mohli potkávat v brodských ulicích, mohou podpořit silnější vazbu místních k městu i danému místu a zájem mohou vzbudit i u turistů,“ přiblížila cíl projektu Michaela Krpálková s tím, že jednotlivá zastavení budou zatím instalována po dobu jednoho roku například u bývalého autobusového nádraží, na Žižkově ulici, v parku Budoucnost, v knihkupectví Vysočina, na Smetanově náměstí nebo u centrální pošty ve Svatovojtěšské ulici.

Tištěné reálie a zajímavosti navíc doplní tzv. QR kódy, které zájemce za pomoci chytrých telefonů navedou na webové stránky www.pletenastezka.cz, kde najdou další informace o osobnostech a s nimi spjatých místech. „Součástí informační tabule bude mapa, která navede na další stanoviště stezky, a samozřejmě nebude chybět originální pletáž. Ta nás totiž jako Motanici provází ve všech našich projektech,“ doplňuje Michaela Krpálková.

Pro svůj projekt získala Motanice v lednu grant Nadace Via – Živá komunita, jehož cílem je zlepšování veřejného prostoru, mezilidských vztahů v sousedských komunitách a posilování jejich soběstačnosti. Na šestiměsíčním projektu se organizačně spolupodílelo sedm nadšených členek spolku Motanice, které ve svém volném čase nejen pletly, ale zároveň připravovaly webové stránky, tiskové materiály a fotografie, finanční rozpočty, oslovovaly dárce, vyřizovaly administrativu a často se musely poprat s řadou nečekaných úkolů a překážek. Do projektu se zapojily také děti ze MŠ Korálky: Nad tratí, Zahradnického, Příčná, ZŠ Štáflova, ZŠ Lípa a studenti Gymnázia Havlíčkův Brod. Jejich výtvarné práce dnes zdobí kostel sv. Kateřiny, který je otevřený každou středu, kdy se zde v 16.00 koná bohoslužba.

Součástí projektu je mapa Pletené stezky, která bude k dispozici na městském informačním centru, dále Motanice připravuje turistické vizitky i pohledy.

Spolek děkuje Nadaci Via, která finančně projekt podpořila a městu Havlíčkův Brod za zapůjčení svých pozemků a instalaci informačních tabulí. V neposlední řadě děkuje také panu Zdeňku Zimovi, rodině Hlaváčové - Favole di Piazza, Dagmar Stejskalové – Dej si Bio, Ladislavu Křesťanovi – Okrasné stromky a zahradnictví, Lucii Burianové, Janu Teclovi, Leoši Bredovi, Tomáši Hermannovi a Miloši Krpálkovi, kterým za jejich ochotu a zájem finančně projekt podpořit patří velký dík.

Motanice, neformální spolek pletařských a jiných ručních prací, vznikla před třemi lety inspirovaná pražským Pletením v kavárně. Původní záměr vznikajícího spolku bylo oživit sousedské setkávání a pokračovat v tradici předávání dovedností v pletení a háčkování. V posledních letech se Motanice věnuje guerillovému pletení, jehož záměrem je oživit veřejné prostranství a upozornit na zajímavá místa a opomíjené historické památky, do kterých se zapojuje také široká veřejnost.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy