Vandal pomaloval studánku Na Skalce v Jihlavě

Studánka na okraji Jihlavy, nedaleko Telečské ulice a silnice do Pístova, leží v otevřeném terénu. Letos v listopadu neznámý vandal pomaloval čelní a zadní zeď studánky nevhodnými nápisy a nemravnými obrázky, dvířka, kamenný poklop a výtokovou trubku natřel na zeleno, čímž zničil celkový vzhled studánky.

uniweb weby

Na tuto skutečnost upozornil Otakar Krupička, který bydlí nedaleko studánky Na Skalce
Zdejší pramen je dlouhodobě známý a navštěvovaný.  V roce 1926 byla postavena  nad pramenem stavitelem Dyntarem zděná stavba, kde na kamenné tabulce je napsáno: Úber Anregung des Versschönerungsvereins IGLAU errichtet 1926 (překlad: Na památku zřízeno Okrašlovacím spolkem Jihlava roku 1926).
Voda je vyvedena trubkou, odtok je zatrubněn. Barva vody čirá, průzračná,  studánka je hojně navštěvována a využívána. 
V polovině listopadu 2010 byla provedena rekonstrukce studánky Na Skalce v Jihlavě, došlo k opravě zdí a dvířek, kanalizace a terénu kolem objektu.
V roce 2011 při opravách studánky Na Skalce našli řemeslníci různě velké kusy sloupu a sochy Panny Marie, což byl počátek velmi zdařilé renovace celé sochy. Po administrativní "bitvě" a mnoha hodinách práce restaurátorů je socha opět na svém místě. Během malé slavnosti sochu požehnal kněz Ivan Petr Božik, farář Římskokatolické farnosti  u kostela sv. Jakuba v  Jihlavě.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy