Ve Víru se opět lezlo na ledu. Vírský cepín 2017

V sobotu 11. února se na Ledové stěně ve Víru konal další ročník Vírského cepínu - závodu v ledolezení na rychlost. Závod je 1. kolem Českého poháru v ledolezení na rychlost. Druhé kolo se uskuteční o týden později v Liberci.

uniweb weby

Vírský cepín je závod v ledovém lezení na rychlost. Úkolem soutěžících je překonat stanovenou cestu v co nejkratším čase. V kvalifikaci se lezou dvě různé cesty, přičemž výsledným časem kvalifikace je součet časů závodníka v obou kvalifikačních cestách. Do finále postupuje deset mužů a pět žen.

Lezec je jištěn lanem vedeným přes horní vratný bod (top rope), jistící lano je v průběhu výstupu bezpečně dobíráno, je však zakázána jakákoli pomoc ze strany jističů dobíráním "natvrdo". Po pádu do lana a jeho zachycení jističem může závodník pokračovat ve výstupu, neboť se předpokládá, že pád do lana je fatální chybou, která způsobí znatelnou časovou ztrátu oproti nechybujícím lezcům, a není tedy důvodem k diskvalifikaci.

Pravá a levá hranice závodní cesty je na ledové stěně vyznačena páskami nebo barvou. Vybočení z koridoru cesty (použití cepínů nebo maček mimo hranice cesty) znamená diskvalifikaci závodníka. Ztráta lezecké zbraně (pád cepínu, stržení mačky), případně její poškození v průběhu výstupu, znamená diskvalifikaci závodníka, a to bez nároku na opravný pokus.

Závodník zastavuje časomíru (a tím určuje výsledný čas svého pokusu) úderem cepínu do zvonu nebo vypínače umístěného na konci závodní cesty. Při závadě časomíry nebo jistícího systému má závodník právo na opravný pokus.

Zranění způsobená padajícím ledem, případně neopatrným či nesprávným použitím lezeckých zbraní, nejsou důvodem pro opravný pokus.

Soutěžní pokus je omezen časovým limitem pět minut na výstup.

Vybavení soutěžících: Závodníci nastupují do závodu ustrojeni do sedacího úvazku a lezecké přilby, vybaveni kvalitními lezeckými zbraněmi (cepíny, mačky). Při závodu je z důvodu rovnosti podmínek zakázáno použití háků určených k rychlostním soutěžím v ledovém lezení.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy