Velká válka 1914–1918 objektivem vojáka v Jihlavě

Přednáška Radima Kapavíka, předsedy spolku Signum belli 1914, nazvanou Jihlavský 81. pěší pluk na frontách první světové války, se uskuteční v úterý 27. září v 17:00 v muzejním Malovaném sále Muzea Vysočiny v Jihlavě. Koná se v rámci výstavy Velká válka 1914-1918 objektivem vojáka, která začíná vernisáž v pátek 22. září v 17.00.

uniweb weby

Výstava Velká válka 1914–1918 objektivem vojáka, kterou připravilo Muzeum Vysočiny Jihlava ve spolupráci s Radkem Kurkou, poprvé ve velkém rozsahu zpřístupňuje veřejnosti jedinečný soubor fotografií Antonína Kurky, příslušníka jihlavského 81. pěšího pluku zdoby první světové války a jeho působení v československých legiích. 

„Jedinečnost sbírky spočívá v počtu několika set dochovaných a popsaných snímků pořízených jedním autorem. Představuje mimořádně hodnotnou kolekci dokumentující život i smrt vojáků pocházejících zširší oblasti Českomoravské vrchoviny nasazených na východní i italské frontě. Výjevy zbojišť i zničených obcí, hroby padlých vojáků, jež se podařilo identifikovat, i chvíle odpočinku ve frontovém zázemí na území současné Ukrajiny a severní Itálie přibližují těžkou životní zkušenost, kterou musely před sto lety projít tisíce mužů odvedených ze svých domovů na Vysočině. Vzávěru jsou zařazeny fotografie zdlouhé cesty legionářů lodí zVladivostoku přes Čínu, Indický oceán a Egypt zpět do Evropy,“ popisuje Radim Gonda z Muzea Vysočiny Jihlava.

Vedle fotografií nabízí výstava k prohlédnutí i předměty z pozůstalosti Antonína Kurky, jako je jeho fotoaparát, pomůcky pro zpracování fotografií, vojenské mapy se zakreslenými pozicemi, dalekohled, kompas, ale i součást japonského zdobného dámského oděvu či ruský samovar přivezené z pobytu v legiích.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 22. září v 17.00 v budově Muzea Vysočiny Jihlava na Masarykově náměstí 57/58 a výstava potrvá do 13. listopadu.

„Součástí výstavy je přednáška Radima Kapavíka, předsedy spolku Signum belli 1914, nazvaná Jihlavský 81. pěší pluk na frontách první světové války, která se koná v úterý 27. září v 17.00 vMalovaném sále Muzea Vysočiny Jihlava,“ dodává Radim Gonda.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy