Vysočina chce spolupracovat s Tyrolskem. Jednání začnou na podzim

Kraj Vysočina by už brzy mohl spolupracovat s tyrolskou oblastí. O partnerství by oba regiony mohly začít jednat na podzim, kdy do Havlíčkova Brodu přijede tyrolský hejtman Arno Kompatscher. Kraj chce navázat na meziměstskou spolupráci mezi Havlíčkovým Brodem a severoitalským Brixenem.

uniweb weby

„Jednat by se tedy mělo o spolupráci mezi Krajem Vysočina a regionem Jižního Tyrolska,“ potvrdila náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Jana Fischerová. „Prvním krokem by mělo být pozvání zemského hejtmana Arna Kompatschera na podzimní celostátní zahájení Dnů evropského dědictví v Havlíčkově Brodě,“ upřesnila.

Případná budoucí spolupráce by se měla týkat zejména oblasti kultury, cestovního ruchu, vzdělávání, sportu nebo zdravotnictví. Fischerová už o těchto záležitostech jednala v Brixenu také se starostou Peterem Brunnerem a jeho zástupcem Josefem Unterrainerem. „Z dosavadních jednání je patrné, že vůle k bližší spolupráci i nalezení konkrétních oblastí společného zájmu je na obou stranách. Jedno jméno nás navíc spojuje už přes 160 let, a to je Karel Havlíček Borovský,“ doplnila Fischerová.

Brixen v Jižním Tyrolsku také obdržel minulý týden ocenění Alpské město roku 2018. Slavnostního vyhlašování v režii mezinárodního spolku Alpská města se za Kraj Vysočina účastnila právě náměstkyně hejtmana Jana Fischerová.

Nejvýznamnější havlíčkobrodský rodák, básník a novinář Karel Havlíček Borovský, strávil ve vyhnanství v Brixenu téměř čtyři roky. Na sever Itálie byl v roce 1851 deportován za soustavnou kritiku tehdejší absolutistické vlády. Nečekaný odvod uprostřed noci, loučení s rodným krajem a následný pobyt v naprosté izolaci od Čech později popsal ve svých Tyrolských elegiích.

Text: Vendula Kadlecová
Foto: kr-vysocina.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 31.03.2018 11:00




0 +
 

Hlavní zprávy