Výstava o Banátu v Třešti

V třešťském muzeu se uskuteční v pátek 1. prosince od 17.00 v Schumpeterově domě vernisáž výstavy Banát, život našich krajanů. Výstava fotografií třešťského rodáka Davida Tesaře z rumunského Banátu potrvá do 2. února 2018.

uniweb weby

„Fotograf na volné noze, třešťský rodák David Tesař přivezl z rumunského Banátu kolekci fotografií přibližujících život krajanů, kteří před dvěma stovkami let odešli tisíc kilometrů směrem na jih, aby zde zkultivovali krajinu a založili nové domovy. Výstava je osobitým autorovým pohledem na romantickou krajinu Banátu, ale především zprostředkovává fascinující setkání s tamní komunitou Čechů, jejich kulturou a stále živými tradicemi. 

Češi se do Banátu stěhovali v první polovině 19. století v několika vlnách, káceli lesy a zakládali vesnice – Eibentál, Bígr, Rovensko, Gerník, Šumice, Svatou Helenu, Svatou Alžbětu. Přidělených 13 jiter půdy po vymýcení užívali jako pastviny a pole, stavěli grunty a stále si udržovali původní tradice. Dnes je tato část Rumunska místem, které láká téměř nedotčenou přírodou, ale i překvapivými kontrasty starého světa, jež se překotně potkává s novým. Žijí zde stále Češi, ale vesnice se rychlým tempem vysídlují, populace stárne a je otázkou, zda se s touto ryze českou komunitou potkáme i za pár let,“ popisuje Milina Matulová z Muzea Vysočiny Jihlava, pobočky v Třešti. Výstava potrvá do 2. února 2018.      

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 30.11.2017 13:56




0 +
 

Hlavní zprávy