Zemědělci na Vysočině sklidili loni 206 tisíc tun brambor a 442 tisíc tun pšenice

Statistici odtajnili údaje o definitivní sklizni zemědělských plodin v roce 2016 na Vysočině. Ve sklizni obilovin je kraj s 748 tisíci tunami na pomyslném čtvrtém místě, brambor vysočinští zemědělci sklidili přes 206 tisíc tun a například kukuřice na zrno z polí získali bezmála 20 tisíc tun.

uniweb weby

Kraj Vysočina se na sklizni obilovin v republice podílel téměř devíti procenty. Lepší byl už jen Středočeský, Jihomoravský a Jihočeský kraj. Oproti roku 2015 zemědělci sklidili o 2,6 % obilovin více, přitom průměrná výtěžnost je 5,68 tuny z jednoho hektaru. Nejrozšířenější obilovinou Vysočiny je ozimá pšenice, které se sklidilo 442 tisíc tun zrna, ječmene přes 153 tisíc a například žita přes 16 tisíc tun. Luskovin na Vysočině vyrostlo přes sedm tisíc tun a s přibývající plochou řepky roste i její sklizeň, v roce 2016 přesáhla 134 tisíc tun při výnosu přes tři tuny na hektar.

Vysočina je ale tradičně dominantním krajem v pěstování brambor. Náš kraj se více než jednou třetinou podílel na celkové produkce brambor v Česku. Zemědělci sklidili přes 206 tisíc tun, přičemž nárůst hektarového výnosu byl téměř o polovinu.


Zdroj: ČSÚ

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy