Babišova řepka je mýtus

Od května se naše pole zažlutila. Mezi lidmi koluje mýtus, že všechna řepka je Babišova, díky tomu Agrofert vydělává, že řepka je špatná plodina, lidé kvůli ní mají alergii a že vyhnala z polí jiné plodiny.

uniweb weby

Společnosti koncernu AGROFERT měly v loňském roce oseto řepkou 19 536 hektarů půdy. Jde tedy o necelých 5 % z veškeré zemědělské půdy v České republice oseté řepkou ozimou. Zároveň se jedná o 17 % celkové výměry zemědělské půdy, kterou společnosti koncernu AGROFERT obdělávají.

Jako každý zemědělec vím, že řepka sice patří mezi plodiny s velkými nároky na živiny, ale díky svému mohutnému kořenovému systému je schopna vytáhnout živiny i zvětší hloubky. Po sklizni pak zůstává ještě na poli organická hmota, se kterou se vrací do půdy tolik potřebné živiny. Zemědělci řepku zahrnují do osevních postupů, protože po ní pěstované obiloviny mívají větší výnos.

Řepka je agresivní alergen! Pylová zrna řepky olejky jsou velká a těžká, z toho logicky vyplývá, že se do velkých vzdáleností nedostanou. Řepka nepatří mezi velké alergeny. Alergické potíže jsou kombinací, nemůže za to jen řepka.

Veřejnost vnímá řepku jako symbol zla, ale já jako zemědělec vím, že je perspektivní plodina v programu českého zemědělství.

Jak říká Zemědělský svaz České republiky, problémem řepky je to, že je vidět a že si ji lidé pletou s hořčicí, která pak slouží na zelené hnojení.

Není všechno jen černobílé, nebo žluté.

Monika Oborná 

Autor: Monika Oborná Článek může obsahovat komerční sdělení.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 19.06.2017 10:00




0 +
 

Hlavní zprávy