Česko-Slovenská konference: Na obou stranách hranice chybí žáci a studenti

Duální vzdělávání, nedostatek žáků a studentů, podhodnocené financování, zavádění nových metod do vzdělávání nebo rozvíjení odborných dovedností a kompetencí.

uniweb weby

Duální vzdělávání, nedostatek žáků a studentů, podhodnocené financování, zavádění nových metod do vzdělávání nebo rozvíjení odborných dovedností a kompetencí – to byla témata, která měli na programu účastníci Česko-Slovenské konference partnerů z Kraje Vysočina a partnerského Nitranského samosprávného kraje. Konference se konala začátkem června na Střední průmyslové škole v Třebíči a zúčastnila se jí osmdesátka pedagogů středních škol.

Právě duální systém vzdělávání s dopadem na odborné tedy profesní vzdělávání je jednou z aktivit, které by mohlo české školství časem od slovenských kolegů přebrat. Minimálně příklady dobré praxe přenesené nejen ze Slovenska, ale např. i z německy mluvících zemí mohou prohloubit spolupráci se zaměstnavateli. Zároveň by se mohly využívat zkušenosti českých, rakouských a slovenských firem zapojených do vzdělávání. Klíčové je podle účastníků konference také přilákat další firmy k zapojení do odborného vzdělávání, aby praktická výuka probíhala přímo v podnicích. Podle zástupců škol je stále důležitější i rozvíjení odborných dovedností a digitálních kompetencí napříč obory nebo sdílení zkušeností se vzdělávacími programy pro učitele odborných předmětů.

Z diskuze vyplynulo, že školám na české i slovenské straně chybí odborníci z praxe, respektive nejsou mladí lidé, kteří by byli ochotní učit praktický výcvik, nároky na mistry odborného výcviku v čase rostou, firmy stále stupňují požadavky na vycházející studenty, požadují cizí jazyk, um prezentovat se a prosazovat myšlenky. V případě učebních oborů je často problém tyto požadavky splnit.

 

Česko-Slovenská konference byla svolána u příležitosti 100. Výročí založení Československé republiky.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 12.06.2018 08:09




0 +
 

Hlavní zprávy