Jak proběhl den otevřených dveří na plicním oddělení Nemocnice Tábor?

V rámci celosvětové akce IPF WEEK (týden idiopatické plicní fibrózy), proběhl již druhý ročník dne otevřených dveří do plicních ambulancích a lůžkových odděleních v celé republice, které se k akci přihlásily.

uniweb weby

Celkem se zúčastnilo 68 ambulancí, v Jihočeském kraji se jednalo o ambulance v Jindřichově Hradci, Prachaticích a v nemocnici v Táboře.

Idiopatická plicní fibróza je proces, při kterém dochází k povšechnému jizvení plicní tkáně především v oblasti plicních sklípků, většinou neznámého původu. Plíce se postupně mění v husté vazivo. Nejspíše se jedná o odpověď plicní tkáně na různé infekční i neinfekční podněty.

Příznakem choroby je dušnost, kašel, únava, hubnutí, vzniká rozšíření konců prstů rukou, takzvané „paličkové prsty“. Nejčastěji onemocní kuřáci, muži nad 45 let věku. Nemoc zcela vyléčit nelze, lze pouze zpomalit pokles plicních funkcí.

Příchozí měli možnost, nechat si vyšetřit plicní funkce, zrentgenovat hrudník a někteří byli i klinicky vyšetřeni. Dostavilo se 15 pacientů, u žádného z nich nevzniklo podezření na vyšetřovanou chorobu. Objevili jsme několik chronicky nemocných pacientů trpících jinými nemocemi dýchacích cest, kteří budou dále ambulantně sledováni a léčeni.

Obdobná akce, zaměřená na chronickou obstrukční plicní chorobu, je plánována na 22. listopadu 2017. Tato akce je zaměřena na pacienty s dechovými potížemi, především kuřáky s chronickými problémy jako je dušnost, kašel a hubnutí. Příchozím bude provedena spirometrie, rentgen hrudníku ve dvou projekcích a bude jim nabídnuta pomoc při odvykání kouření. V případě klinického nálezu zahájíme léčbu a pravidelné sledování v naší ambulanci.

Zdroj: tisková zpráva Nemocnice Tábor, a.s.

MUDr. Kamil Kleňha

Primář plicního oddělení Nemocnice Tábor, a.s.

Poznámka společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.: Chronická Obstrukční Plicní Nemoc (CHOPN) je nevyléčitelná, její postup z prvotního stádia 1 až do závěrečného stádia 4 se dá ovšem zpomalit a pacientovi tak prodloužit život. Jedinou možností, která pacientovi alespoň "trochu uleví" a nemoc zpomalí je podávání oxygenoterapie, tzn. dýchání zvlhčeného kyslíku, které v nemocnicích realizuje z centrálního rozvodu kyslíku (CRK) pomocí zvlhčovače. Pokud si pacient pořídí nějaký kyslíkový oxygenerátor, tak může být pacient propuštěn do domácí ošetřování. Kromě těchto kyslíkových přístrojů, je pro pacienty trpící CHOPN důležitý další přístroj a tím oxymetr, který měří SpO2 v krvi, případně varuje před jeho kritickým poklesem a nutností zahájit oxygenoterapii neboť by jinak pacient zemřel na udušení, resp. nedostatečné okysličení krve.

V rámci tématu CHOPN doplňujeme také odkaz na zajímavý článek 10 zásad jak se vyhnout chronické obstrukční plicní nemoci CHOPN.

Společnost KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o. již dlouhá léta spolupracuje s nemocničními a zdravotnickými zařízeními, například  s NEMOCNICÍ České Budějovice, kam dodala CHIRURGICKÉ ODSÁVAČKY MAXIASPEED. Jedná se o výkonné elektrické odsávačky s průtokem 90 litrů/min. na masivní chirurgické zákroky. V článku můžete odkázat na NEMOCNICI České Budějovice.

Autor: Inhalátory pro dospělé i děti Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy