Jak vybrat realitní kancelář

Pár pravidel, která mohou pomoci při výběru realitní kanceláře.

uniweb weby

Jak tedy vybrat tu správnou realitní kancelář? To je otázka za milion (v mnoha případech i za více, pokud máte nemovitost dražší milionu). Je mnoho kritérií jak na to.

Prvním a velice podstatným kritériem je, jak dlouho na trhu působí. Osobně bych dal přednost kanceláři s dlouholetou tradicí. Pokud by kancelář nedělala svoji práci dobře, jistě by již na trhu nebyla. I když ne vždy Vám toto zaručí kvalitu poskytovaných služeb. Některé z kanceláří působících na trhu již delší dobu bohužel zapomněly na fakt, že ne vždy vše funguje a dá se dělat tak, jak to šlo před 20 lety a že je potřeba postupovat s dobou a určité věci a služby “modernizovat”.

Druhé a jistě pro vás důležité kritérium je zajištění, respektive pojištění realitní kanceláře. Měla by být pojištěna a měla by poskytovat ochranu svých smluv skrze nezávislého právníka. Je potřeba si uvědomit, že se zde bavíme o obchodu se svým, v mnoha případech, jediným cenným majetkem nebo celoživotními úsporami. Obezřetnost je proto určitě na místě. Osobně proto doporučuji externího právníka (pro zajištění objektivity), který je členem České advokátní komory, největší právnické profesní organizace v ČR.

Pokud jsme se tedy přesvědčili, že naše nemovitost bude u dané kanceláře v bezpečí, ptejme se po nabídce služeb.

Kvalitní kancelář je schopna nabídnout obchod přesně podle našich potřeb  nebo-li tyto služby: bezplatné poradenství a přípravu prodejní/nákupní strategie, sestavení individuálního marketingového plánu, včetně harmonogramu reklamních prací, pomoc v otázce financování, zajištění znaleckých posudků, možnost úschovy finančních prostředků prostřednictvím extra vedeného depozitního účtu, bezplatné daňové poradenství a asistenci při převodu nemovitosti, zastoupení klienta v jednání s příslušnými řady (ČUZK a FÚ). Všechny tyto kroky musí makléř konzultovat s klientem nebo o nich klienta aspoň informovat tak, aby ten byl v obraze, co se s jeho majetkem v danou chvíli děje nebo se dít bude.

Je jasné, že toto všechno bude něco stát, a proto se v tuto chvíli podívejme na provizní stránku věci. Co kancelář, to jiná cena služeb, běžná provize se však pohybuje kolem 5 % z ceny nemovitosti + DPH. Jistě lze narazit i na kanceláře, které požadují 2 % nebo i méně, ale toto je vždy na úkor kvality, která něco stoji (bez právníka, nulová prezentace v placených médiích, bez pojištění, atd.) – stejně jako by bylo naivní čekat, že v jogurtu za 4 Kč najdu mléko a spoustu čerstvého ovoce nebo že za 100 000 koupím kvalitní mercedes v bezvadném stavu. Člověk tak někdy „ušetří“ pár tisíc, ale nakonec může přijít o všechno. Držme se dobrého rčení: „Levné je zřídka kvalitní a kvalitní je zřídka levné.“

Daleko větší pozornost než samotná výše provize si ale zasluhuje písemná dohoda mezi klientem a makléřem, nebo-li Zprostředkovatelská smlouva, v níž je jasně stanoveno jakým způsobem se bude vypočítávat, za jakých podmínek, do kdy a v jaké výši bude makléři, resp. kanceláři tato provize vyplacena. Náležitostem této smlouvy se budeme podrobněji věnovat v   jedné z dalších  kapitol, nicméně fakt, že makléř nabídne klientovi sepsání takovéto smlouvy, je další ze známek jeho profesionality.

Závěrem bych chtěl zdůraznit „subjektivní drobnosti“: všímejte si maličkostí, oblečení makléřů, kultivovanosti projevu, atd. a vyberte si takového, který ve Vás budí dojem seriózního profesionála a v jehož přítomnosti máte dobrý pocit. Ostatně, dobrý pocit klienta je vždy hlavní motivací skutečného profesionála.

Více informací na www.remax-czech.cz.

Autor: Lukáš Hrdina Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 26.10.2016 09:49




5 +
 

Hlavní zprávy