Nová působiště pro nevyužívané knihy

Společnost FCC Česká republika, s.r.o., Kraj Vysočina, Gymnázium Jihlava a Střední průmyslová škola Jihlava společně zrealizovaly další projekt zaměřený na opětovné použití knih.

uniweb weby

Gymnázium Jihlava a Střední průmyslová škola Jihlava

Studenti, učitelé a pracovníci Gymnázia a Střední průmyslové školy v Jihlavě do přistaveného velkoobjemového kontejneru odložili na 450 kusů knih a časopisů, které dále poslouží pro čtenáře v domovech seniorů a pro veřejnost. Jedná se o pokračování pilotního projektu na opětovné použití knih, do kterého jsou zapojeny organizace zřizované krajem. Hlavním iniciátorem a organizátorem aktivit je společnost FCC Česká republika, s.r.o., zabývající se především nakládáním s odpady. 

„Třídicí linkou na Hruškových dvorech ročně projde 7 500 tun papíru, který obsahuje čím dál více knih ve velmi dobrém stavu. Tak vznikla myšlenka na jejich záchranu opětovným použitím. Základní tábor pro nevyužívané knihy od studentů a vytříděné knihy z třídicí linky je vybudován v naší provozovně v ulici U Hlavního nádraží – Bedřichově, kde jsme v březnu začali přijímat mimo režim odpadů starší, ale zachovalé knihy. Ve spolupráci s odborem životního prostředí a zemědělství a odborem sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina jsme pro ně nalezli další využití. Poslouží v domovech pro seniory, zřizovaných Krajem Vysočina, kde rozšíří nabídku knižních titulů. Po přečtení si je zapůjčí další domov, a tak zajistíme jejich opětovné použití pro velké množství čtenářů,“ doplnil Radek Kourek z FCC ČR. Dalším zdrojem knih jsou tzv. knihobudky, které jsou umístěné na veřejných prostranstvích, a knihy jsou tak volně dostupné pro širokou veřejnost.
Aktivní účast obyvatel na předcházení vzniku odpadů přispívá k plnění cílů Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 i legislativy v oblasti maximalizace třídění komunálních odpadů a omezování skládkování.

FCC Česká republika, s.r.o.

Firma FCC v České republice (do roku 2015 působící pod názvem .A.S.A.) byla založena v roce 1988 v Rakousku. Od roku 2006 je jejím majitelem španělská firma FCC. V relativně krátkém období se společnost stala jednou z nejvýznamnějších evropských firem, zabývajících se nakládáním s odpady a poskytováním komunálních služeb.

Kontaktní osoba FCC ČR:

Ing. Radek Kourek

e-mail: Radek. Kourek@fcc-group.cz

tel.: 606 735 589

Fotogalerie
Autor: REGIONVYSOCINA.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 23.10.2018 18:21



0 +
 

Hlavní zprávy