Nová výstava o krásném a skromném umění

Zamlklí průvodci našich cest. Posvátná krajina barokního Pelhřimova je název výstavy, kterou nabídne návštěvníkům Muzeum Vysočiny Pelhřimov (zámek pánů z Říčan) v termínu 19. 9. 2017–14. 1. 2018. Hned v úterý 19. září od 17:00 Vás výstavou provede kurátorka Mgr. Zuzana Trnková.

uniweb weby

Ptáte se: Co jsou to sakrální památky? Kde se nacházely vPelhřimově a jaký mají význam pro veřejný prostor? Jaký je jejich osud vsoučasné době? Odpovědi naleznete přímo ve výstavě!

Přesto vám prozradíme něco úvodem. Drobné sakrální památky jsou různorodé objekty spojené vvírou, např. boží muka a kříže, sochy, drobné výklenkové plastiky. Často působí velmi skromně a proto si jich při běžné procházce městem či krajinou nevšimneme, míjíme je při cestě do práce či do školy.

Klíčovým tématem výstavy bude interpretace funkce těchto drobných sakrálních objektů vkontextu tzv. sakrální barokní krajiny, doprovodné texty kjednotlivým předmětům shrnou dosavadní znalosti o jejich vzniku a dalších osudech.

Spolu sotevřením výstavy bude spuštěn provoz on-line interaktivní mapy těchto památek, přístupné z webových stránek Muzea Vysočiny Pelhřimov – www.muzeumpe.cz.

Výstava je další událostí vřadě projektů, které vtomto roce, pořádá Muzeum Vysočiny Pelhřimov vrámci projektu BAROKO: Velký sloh na malém městě, který byl podpořen Státním fondem kultury ČR.


kontaktní údaje:

kurátor: Mgr. Zuzana Trnková, z.trnkova@muzeumpe.cz

Muzeum Vysočiny Pelhřimov, příspěvková organizace

Masarykovo náměstí 12

393 01 Pelhřimov

muzeum.pelhrimov@muzeumpe.cz

www.muzeumpe.cz

FB Muzeum Vysočiny Pelhřimov

tel.: 565 323184

Fotogalerie
Autor: Muzeum Vysočiny Pelhřimov , příspěvková orgranizace Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy