Petice za smysluplnou variantu obchvatu Havlíčkova Brodu

Více než 1350 obyvatel Havlíčkova Brodu a okolí podepsalo petici, která reaguje na záměr města a kraje, postavit skrz Lázničkovu stráň silniční obchvat. Nejen, že tento obchvat dopravní situaci v Brodě nijak neřeší, ale jeho navrhovaná podoba zničí cennou přírodní lokalitu Lázničkovy stráně a Rozkošského potoka, naruší pietní místo z druhé světové války.

uniweb weby

V neposlední řadě se bude prohánět v přímé blízkosti asi třiceti domů, přičemž odřízne od města celou městskou část Perknov. Nemluvě o nepřiměřené finanční náročnosti stavby.

V Havlíčkově Brodě plánuje radní Kraje Vysočina a současně zastupitel města Jan Hyliš a zastupitel města Libor Honzárek vybudovat další část obchvatu. „No, hurá, konečně se podaří vyřešit palčivou dopravní situaci ve městě, která trvá již několik desítek let,“ mohlo by se někomu zdát. Zdravý selský rozum velí, v návaznosti na vznikající jihovýchodní obchvat, odklonit dopravu mezi Humpolcem a Jihlavou z centra, která město a jeho obyvatele nejvíce trápí. Jenže realita je jiná. Naši zastupitelé se rozhodli využít 20 let starou územní rezervu, tzv. severozápadní variantu obchvatu města. Tato silnice by propojila směr vedoucí od Kolína do Světlé nad Sázavou, tudíž by odklonila absolutně zanedbatelné množství dopravy. 

Obyvatelé městské části Perknov, ale i jiných částí Havlíčkova Brodu, se postavili na odpor. Současně si uvědomují, že kritizovat nestačí, proto jako součást petice nabízejí i řešení. Pokud má kraj možnost získat tak obrovské finanční prostředky, že by vystačily na tak monstrózní stavbu, jako je jimi navrhovaný Severozápadní obchvat (zahrnující most min. 100 m dlouhý a 25 m vysoký), mohl by postavit alternativní silnici spojující Humpolec a Jihlavu, která by měla být prioritou číslo jedna, pokud chtějí dopravu z Brodu opravdu odklonit. A jestliže vidí jako nezbytně nutné propojení silnic na Světlou a Čáslav, mohli by opravit a využít dnes zcela nepoužívané silnice, které by tento účel bez problému splnily. Proč tedy ničit a betonovat, když stačí přemýšlet?

Spolu s osadním výborem Perknova jsme uspořádali schůzi se zastupiteli města a následně zřídili petiční podpisové místo, kde se podařilo nasbírat více než 1350 podpisů. Nyní doufáme, že zdravý rozum zvítězí a město i kraj od záměru zbudovat nesmyslně drahý a devastující obchvat obydlenou částí města upustí. 

 Více informací, včetně map a námi navrhovaných řešení najdete ve skupině na FB – SZ "obchvat" města skrz Lázničkovu stráň a Perknov nechceme.

Autorka je organizátorkou petice

Autor: Kateřina Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 12.10.2017 08:46




0 +
 

Hlavní zprávy