Preventivní projekt Řídím, piju nealko pivo opět na Vysočině

Policisté na Vysočině se o nadcházejících Velikonocích zapojí do celorepublikového preventivního projektu Řídím, piju nealko pivo. Řidiči se s ním mohou setkat už ve středu 28. a ve čtvrtek 29. března na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku.

uniweb weby

„Projekt se bude konat souběžně s dopravně bezpečnostní akcí, která bude probíhat o celém prodlouženém velikonočním víkendu. Cílem projektu je účinně dostávat do povědomí řidičů bezpečnou alternativu alkoholického nápoje, kterou je nealkoholické pivo, a motivovat řidiče, aby před nebo během jízdy nepožívali alkohol. Ze statistik dopravní nehodovosti vyplývá, že stále více řidičů, kteří se stanou účastníkem dopravní nehody, jsou pod vlivem alkoholu. Výsledky dechových zkoušek v některých případech překračují dokonce hranici tří promile. 

Řízení vozidla pod vlivem alkoholu je velmi nebezpečné. Opilý řidič ohrožuje život svůj ale i ostatních účastníků silničního provozu. Alkohol za volantem je v mnoha případech příčinou dopravních nehod, a to i s vážnými následky na životech a zdraví účastníků nehody. Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se proto opět zapojili do společného projektu Policie České republiky a Českého svazu pivovarů a sladoven s názvem Řídím, piju nealko pivo. Řidiči při silniční kontrole v rámci projektu obdrží nealkoholické pivo a jednorázový alkoholtester,“ přiblížila akci Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Ve středu 28. března od 9.00 do 11.00 budou policisté kontrolovat řidiče na silnici II/602 v Brněnské ulici u Cyklo Pointu Jihlava, ve čtvrtek 29. března od 9.00 do 11.00 pak na silnici I/38 ve Skřívánku u Havlíčkova Brodu.

„Osoba, která řídí vozidlo pod vlivem alkoholu, se vždy dopouští protiprávního jednání. Podle množství alkoholu se jedná buď o dopravní přestupek, nebo o trestný čin. Obecně lze říci, že pokud policisté naměří u řidiče hodnotu menší než jedno promile alkoholu, tak se řidič dopouští přestupku. Za tento přestupek lze uložit pokutu do dvaceti tisíc korun a zákaz činnosti až na dobu jednoho roku.  Pokud je u řidiče zjištěna hodnota nad jedno promile alkoholu, řidič se dopouští trestného činu, za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky může být řidič potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Pokud způsobí řidič ve stavu vylučujícím způsobilost dopravní nehodu, za spáchaný trestný čin mu hrozí přísnější trest, a to odnětí svobody až na tři roky,“ doplnila Dana Čírtková.

Dopravní nehody pod vlivem alkoholu a omamných a psychotropních látek na silnicích v Kraji Vysočina

V roce 2015 způsobili řidiči pod vlivem alkoholu na Vysočině 198 nehod, v roce 2016 došlo k poklesu na 167 havárií, vloni pak počet opět vzrostl na 184, pod vlivem omamných a psychotropních látek to bylo v roce 2015 jedenáct nehod, o rok později pět a vloni sedm havárií. Při kontrolách policisté zjistili požití alkoholu a omamných a psychotropních látek v roce 2015 celkem 673 přestupků pod vlivem alkoholu a 320 přestupků pod vlivem omamných a psychotropních látek, v roce 2016 pak 681 přestupků u alkoholu a 420 u omamných látek, vloni to bylo 521 přestupků u alkoholu a 301 přestupků pod vlivem omamných a psychotropních látek. Trestných činů se v obou kategoriích dopustilo v roce 2015 na Vysočině 530 řidičů, o rok později 521 a vloni 354 řidičů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy