Projekt Baroko: Velký sloh na malém městě začne výstavou v Panně Marii Sedmibolestné

Výstavy Obnova kaple Panny Marie Sedmibolestné v Pelhřimově bude nainstalována přímo v prostorách kaple Panny Marie. Potrvá od 15. června do 23. června, ve všední den bude otevřena od 15:00 do 17:00, v sobotu a v neděli od 14:00 do 17:00. Pro návštěvníky s hlubším zájmem o historii a umění budou dne 20. června připraveny od 15:00 a od 16:00 dvě komentované prohlídky, které povedou restaurátor Jaroslav Benda a kurátorka výstavy PhDr. Miroslava Kvášová.

uniweb weby

Po mnohaletém spánku se vroce 2015 veřejnosti otevřely dveře dalšího zpelhřimovských kostelů – kaple Kalvárie. Kaple Panny Marie Sedmibolestné tak zůstává poslední církevní stavbou, která ponechává svá tajemství skrytá a jen o samotě přihlíží spěchu a shonu, který kolem ní vládne. U autobusového nádraží je spíše jen kulisou, kolem níž denně procházíme, aniž si uvědomujeme její existenci v živoucí součásti našich všedních dnů. Je to velká škoda, a to zmnoha důvodů.

Jedním znich je její unikátní slohová čistota. Díky tomu, že stála stranou od města, unikla požárům, které poznamenaly vnitřní město, a zachovala si tak svůj původní barokní vzhled. Právě tak byla zachována část vnitřního zařízení pocházejícího zdoby jejího vzniku, které však nebylo po celé staletí nijak udržováno. I samotné okolnosti provázející její zrod nejsou tak docela obvyklé. Kaple byla postavena okolo božích muk sobrazem Piety, jemuž bylo počátkem 18. století připisováno několik zázračných uzdravení. Boží muka jsou dodnes součástí hlavního oltáře.

Jaké byly další osudy kaple, která byla po celá dlouhá desetiletí ponechána svému osudu, zda se podařilo zachránit vnitřní vybavení a fresky, jimiž byla vyzdobena, na tyto otázky odpoví výstava Obnova kaple Panny Marie Sedmibolestné vPelhřimově.

Srdečně zveme veřejnost, aby využila tuto krátkou příležitost seznámit se spamátkou, která jako jediná zůstává prozatím trvale uzavřena.

Výstava zahájí projekt „BAROKO: velký sloh na malém města“, který vsezóně 2017 organizuje Muzeum Vysočiny Pelhřimov, p. o. Dále připravujeme program:

LETNÍ KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY MĚSTA

pro dospělé – 18. 7. a 1. 8. od 14:00

pro děti – 25. 7. a 8. 8. od 14:00

-------------------------------------------------------------------------

KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY MĚSTA pro veřejnost v rámci Dnů evropského dědictví

9. září 2017, 10:15 a 14:00 hodin, před čp. 10 (TIC Pelhřimov)

-------------------------------------------------------------------------

VÝSTAVA - Zamlklí průvodci našich cest. Posvátná krajina barokního Pelhřimova

19. září 2017 - 14. ledna 2018

doprovodný program:

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA s kurátorkou výstavy, 19. září v 17:00 a na objednávku

-------------------------------------------------------------------------

KONFERENCE – Mnohotvárnost. Pelhřimovské baroko 2017

12. - 13. října 2017

Fotogalerie
Autor: Muzeum Vysočiny Pelhřimov , příspěvková orgranizace Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy