Vánoční svícen oživí štědrovečerní tabuli

Se štědrým dnem a štědrovečerní večeří se váže mnoho zvyků, které dnes více či méně dodržujeme. Všichni ale chceme společně se svými nejbližšími slavnostně usednout ke stolu, pochutnat si na salátu, dozlatova usmaženém kaprovi a užít si vánoční atmosféru, kterou může navodit i světlo svíčky a svícen s živými květy. A jak ho vytvořit?

uniweb weby

Floristka Soňa Fiedlerová z Havlíčkova Brodu přináší tip na výrobu a jednoduchý postup:

Potřebujeme:

  • obyčejnou mističku s tzv. oasis hmotou (tvar je na vás, může být kulatá nebo hranatá)

  • svíčku

  • bodec na svíčku nebo drátek

  • menší větvičky jehličnanu

  • živé květiny (krásné jsou orchideje, karafiáty nebo chryzantémy), přízdoby

Nejprve vyndáme hmotu z mističky a položíme ji na hladinu vody (například v umyvadle nebo v kbelíku), netlačíme na ni, ale necháme ji samovolně napustit vodou. Po nasáknutí vodou hmotu vložíme zpět do mističky. Poté nahřejeme bodec nebo drát nad svíčkou a zapíchneme do svíčky, kterou umístíme doprostřed vodou nasáklé hmoty. Okolo svíčky napícháme menší větvičky, podle mých zkušeností stačí například 10 centimetrů dlouhé tak, aby byl konec větvičky očištěný od jehličí a držel ve hmotě. Poté už svícínek podle vašich představ dozdobíte živými květinami, které naaranžujete mezi chvojí. Místo živých květů můžeme příklad zvolit přízdoby v podobě hvězdičky, mašličky nebo přírodní – sušený plátek pomeranče, jablíčka nebo malou skořici.

Image title

Image title

Image title

Tip na závěr: Aby vám svícen vydržel déle, občas ho trochu zalijte. Hmota opět nasákne vodu a květy i větvičky tak rychle neuvadnou a neopadají.

Pokud se chcete inspirovat nebo byste měli svícínek rádi doma a bez práce, až do 23. prosince mě najdete ve stánku na Vánočním jarmarku na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě. 


Další vánoční sortiment:

Image title

Image titleImage title

Image title


Image titleImage title


Vaše Sonny


Fotogalerie
Autor: Soňa Fiedlerová Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy